Старши и младши посланици на Европейския парламент взеха участие в програма „Евроскола“

Старши и младши посланици на ЕП от Евроклуба на Езикова гиманзия „Иван Вазов“ взеха участие в програма „Евроскола“ и влязоха в ролята на депутати, макар и за един ден. Представяме две гледни точки от посещението в Страсбург – на ученик и учител.

Михаела Илиева – ученичка в 11 клас

През май тази година навършвам 18 години и първото ми участие в избори ще бъде за Европейски парламент. Вълнуващо е човек да види къде работят хората, за които ще гласува за първи път. И тъй като съм част от Евроклуба на Езикова гимназия “Иван Вазов“, имах шанса да участвам в програмата ‘‘Eвроскола” в Страсбург. За нас, младши посланиците на Европейския парламент, беше изключително интересно да видим на място как работи той и да се срещнем с наши връстници от други държави.

Още с влизането бяха пленена от атмосферата в пленарната зала, която наричат туптящото сърце на европейската демокрация и където евродепутатите се събират по време на пленарните сесии. Разделиха на групи с ученици от други държави членки Европейския съюз и заехме местата партиите ЕП. Почувствах се изключително специална, когато на екрана се появи Роберта Мецола, президент на ЕП, за да направи видео обръщение към нас и да ни представи накратно историята на ЕС.

Не по-малко вълнуваща беше възможността да проведем видео интервю на живо с Мари Рамот от Секретариата по околната среда на ЕП, а след това и с Мартин Хойсик, заместник-председател на ЕП. Ученици от различните държави задаваха въпроси, свързани с политиките за опазване на биологичното разнообразие в техните страни, а Цвети от 11 клас на нашето училище попита на испански за климатичните проблеми и как можем да приложим иновации в образованието, за да повишим личната отговорност на младите поколения.

Кулминацията бе пресъздаване работата на членовете на парламента, а след това и участието в дебати на различни теми като равнопоставянето на половете. Всичко това ми подейства повече от мотивиращо и за си дадох сметка, че моят глас е важен на предстоящите избори и че ако наистина сме отговорни към нашето бъдете, не бива да сме безразлични и да позволяваме друг да решава вместо нас. Беше изключително вдъхновяващо.

Разходката из Страсбург допълни представата ми за това как изглежда един истински европейски град, в който се намират основните институции на ЕС и Съвета на Европа.

Получихме покана да посетим българското неделно училище, в което се запознахме с децата там, които говореха чудесен български и ни разказаха за живота си във Франция. Най-малкото дете, което ни посрещна, беше само на 4 и се казваше Тома. Облечен като принц, заедно с другите деца, правеше мартеници на организираната от училището работилница. Нашите подаръци за тях бяха също мартеници, мускалчета  с есенция от роза, магнити от Пловдив и България, за да им напомнят за страната на техните родители.

Заедно с Димитър от 11 д направихме три блиц интервюта със случайни хора по улиците на Страсбург, като ги питахме как оценявате живота си във френския град. Те споделиха, че най-скъпото и сложно нещо е паркирането, но пък има невероятна динамика, възможности за посещение на всякакви събития и активности, забележителни ресторанти.

В Колмар видяхме прототипа на Статуята на свободата, разходихме се и в Базел – третия по големина град в Щвейцария с интересна архитектура и  история.

Анелия Митева – преподавател по философия в ЕГ „Иван Вазов“, старши посланик на ЕП и ръководител на Европейския клуб в гимназията

През декември месец 2023 година получихме покана за участие в „Евроскола“ – програма на ЕП в Страсбург за ученици в гимназиален етап, която дава възможност да се запознаят с работата  на парламента и да бъдат в ролята на депутати, макар и за един ден. Младшите посланици от Евроклуба на гимназията започнаха задълбочена подготовка по обявената тема: „Ние имаме само една земя: стратегията на ЕС срещу климатичните проблеми“. Прочетохме за политиката на ЕС в тази насока. Учениците научиха много за Зелената сделка, включваща ангажименти за по-ефективно използване на ресурси чрез преминаване към кръгова икономика, с алтернативните енергийни източници, социалната цена на затварянето на електростанциите, които използват въглища, възможностите за използване на електроавтомобили в ЕС и в България. В своето проучване бяха подкрепяни от мен и колегата Ивилина Генова, която също е старши посланик.

Нашите младши посланици направиха впечатлени с изискания си външен вид, подготвеност и отлично владеене на езици. Отговориха изчерпателно на всички въпроси, участваха  в дискусиите, като изключително активни бяха Мартин Петров от 12 б клас, Димитър Даскалов 11 д клас и Цветина Минкова 11 а клас.

Освен за климатичните промени, беше поставен акцент и върху наближаващите Европейски избори и защо е важно да гласуваме – учениците отговаряха на въпросите на водещите и търсиха причините защо мнозина не се включват в избирателния процес.

Водещите благодариха на всички ученици за активното им участие, а на учителите – за отличната подготовка, а на финала направихме обща снимка в пленарната зала.

Видяхме Шенген в действие. Качихме се на линия Д на трамвая и потеглихме към Кел, Германия, който се намира на 20 мин от Страсбург. Преминахме през мост Европа и без никакви проверки вече бяхме в Германия. Надяваме се скоро да бъде и България да бъде част от Шенгенското пространство.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.