DSCF5799

Ученици от специалностите „Интериорен дизайн” и „Реставрация на стилни мебели” на Професионалната гимназия по дървообработване ще вземат участие в Пролетния панаир на занаятите от 19 до 24 април. 85 български майстори ще изложат свои изделия на някогашна Узун чаршия. Това е осмото издание на панаира, на който бъдат  представени 25 занаяти – тъкачество, плъстене, грънчарство, художествена керамика, ножарство, стъклодухане и стъклопис, свещолеене, изработване на накити и национални кукли, килимарство и кожарство.

Пленерът по дърворезба е акцент на панаира. Седем резбари от различни краища на страната ще се състезават 4 дни в изработването на пана на тема „Пловдив“. На най-добрият в надпреварата  ще бъде връчен плакет и парична награда в размер на 600 лева. Готовите пана ще бъдат предоставени на Община Пловдив за официални подаръци на гости във връзка с „Европейска столица на културата – 2019“.  Редом до майсторите ще работят учениците от Професионалната гимназия по дървообработване и ученици от гимназията по каменоделство в село Кунино.

„Редовно в участваме в различни инициативи с надеждата да спасим занаята, защото дърворезбата изчезва. Няма млади хора, които искат да усвояват този занаят и от пет години нямаме прием по тази специалност”, обясни директорът Константин Костадинов. Учениците ще имат набор от длета и ще дават възможност на посетителите да пробват работа върху дърво.

Сдружение „Храната на Пловдив“ ще представи домашна лютеница по стари български рецепти, подправки, различни видове хляб и колбаси. Майсторите Официалното откриване е на 20 април от 17.30 ч. на площад “Римски стадион”.