Домакин на международната среща е Професионалната гимназия по туризъм

Как изглежда Пловдив през погледа на ученици от Германия и Унгария. Това ще стане ясно в края на седмицата, когато младежи от двете държави, водени от свои връстници от Професионалната гимназия по туризъм, ще представят своите видеа, направени по време на престоя им в града под тепетата.

Заданието се осъществява в рамките на международна среща по проект „Европейско бъдеще – ЕС на фокус“ на програма „Еразъм+“. Домакин е ПГ по туризъм, а темата, по която работят учениците от трите държави е „Европа за мен“. Разделени на четири екипа, те ще търсят прилики и разлики между родните си градове.

„Иновация на проекта е методът SOL – self oriented learning или обучение, насочено към образователните потребности на учениците, докато учителите наблюдават процеса и дават качествена оценка на края на поставената задача. Методът е създаден от учителите в германското училище, тестван е в продължение на година и им е донесъл европейска награда за иновация. Правилата за работа са описани в наръчник заедно с целите, очакваните резултати и критериите за оценка“, пояснява преподавателят по английски език Лора Колева, която е координатор на проекта от пловдивска страна.

Участниците от Кьолн и Будапеща били впечатлени от историческите, архитектурните и културните забележителности на Пловдив, от творческата атмосфера на града. А днес предстои да се срещнат с представители на местната управа.

През лятната ваканция учениците имали за задача да интервюират своето семейство, близки и познати какво мислят за бъдещето на Европа, какви са техните надежди и очаквания, които са най-вълнуващите места, които са посетили. Отговорите на двайсетте примерни въпроси те обобщили в презентация.

„Научихме какво е за тях европейско приключение, кое е значимо и важно, за да са щастливи, и как оценяват ползите от членството в ЕС. Участниците бяха вложили сърце и душа, заразяващ ентусиазъм и творчество и бяха превърнали задачата в образователно преживяване“, казва Лора Колева.