Младежите мечтаели да се разходят из Античния театър, преподавателят им Зорница Гоган организирала посещение по време на лятната ваканция

Ученици от българското училище „Райна Княгиня“ в Дъблин посетиха днес Епископската базилика на Филипопол, където бяха посрещнати от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов и доц. д-р Елена Кантарева – и.д. директор на Общински институт „Старинен Пловдив“. Шестимата младежи бяха водени от преподавателя Зорница Гоган. Идеята за посещението в Пловдив по време на ваканцията била тяхна, тъй като мечтаели да разгледат Античния театър.

Децата са родени, живеят и учат в Дъблин и през лятото гостували на своите баби и дядовци в България. От зам.-кмета те научиха защо наричат Пловдив най-стария жив град в Европа, за емоциите от обявяването на му за Европейска столица на културата през 2019 г. Панов препоръча на младежите, при разходката си из града, да посетят квартала на творческите индустрии „Капана“.

Доц. Кантарева, реставратор на Епископската базилика, разказа любопитни факти за мозайките и подари на гостите каталог на обекта, след което водената от екскурзовод група пое по Главната улица, Римския стадион, Античния театър, къща „Клианти“.

Фондация „Пловдив 2019“ осигури за младежите от Дъблин рекламни торбички, фланелки, шапки, тефтери, значки, а от издателска къща „Жанет-45“ изпратиха книги на Георги Господинов, Здравка Евтимова, Стефан Цанев, Мария Донева, Ина Иванова, Людмил Станев.

Девизът на българското училище “Райна Княгиня” в Дъблин е: „България е навсякъде, където сме ние и децата ни, наследниците на един велик народ!“. Училището предлага обучение по български език и литература, история на България и география на България, подготовка за Leaving Certificate. Целта на екипа е да създаде вдъхновяваща среда, в която децата да учат заедно, да споделят и да общуват на български език.

Преподавателят Зорница Гоган разказа, че е родена в Асеновград, завършила е „Английска филология“ и „Начална училищна педагогика“ в Пловдивския университет. Има 11-годишен стаж у нас като начален учител и учител по английски език. От 2010 година се грижи за образованието на българските деца в Дъблин. Обучава и подготвя ученици, които са заявили желание да положат изпит по български език като част от Leaving Certificate. Вече 7 години работи в ирландската образователна система. През 2018 г. е удостоена с почетното отличие на МОН „Неофит Рилски“ за дългогодишна, цялостна високопрофесионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищното образование.