Изпълнители от “Пайнер” редом до талантите на СОУ “Кирил и Методий” от класа по народно пеене на Здравко Мандаджиев

Здравко Мандаджиев и учениците му трогнаха публиката с финалното си изпълнение "Я кажи ми, облаче ле бяло".
Здравко Мандаджиев и учениците му трогнаха публиката с финалното си изпълнение “Я кажи ми, облаче ле бяло”.

 

С гордост можем да се наречем българи след този концерт. Надявам се един ден да се гордея с вас. Щастлив съм, че вече има момчета и момичета с професионални записи и музикални клипове. Това заяви фолкизпълнителят и преподавател по народно пеене Здравко Мандаджиев на финала на концерта на своите ученици от СОУ “Кирил и Методий”. В продължение на час и половина публиката аплодира майсторските изпълнения на младите таланти, които я разходиха из Родопите, Тракия, Шопска област, Добруджа и Македония. Неслучайно фиестата мина под мотото “Българин да се наричам”.  Тематично началото на празника бе поставено с песента “Пуста младост”, при която Мандаджиев пя за подкрепа с 9-класника Атанас Караиванов и Петър Кираджийски от 10 клас. Облечени в оригинални носии, учениците доказаха, че са достойни наследници на учителя си с изпълненията на “Седнала е бяла Неда”, “Стоян на мама думаше”, “Хайде, Калино”, “Бре, воденичарю”. Хореографът Нели Карабахчиева бе поставила специални танци с талантите от ученическия ансамбъл “Марица” в добавка към фолклорните хитове.

Да дадат рамо на колегата си, като специални гости на фолклорния концерт на сцената излязоха певиците на “Пайнер” – Росица Пейчева, Пепи Христозова и Ивелина Колева.

“Аз също съм педагог и високо оценявам това, което е постигнал Здравко със своите ученици. Какво по-ценно от това да предадеш любовта към фолклора на днешните млади хора”, каза Роси Пейчева, която изпълни “Я дойди либе Янаки”, заедно с ученическата формация “Фолклория”. Пепи се върна в годините назад, когато със Здравко са били съученици в училището в Широка лъка и изпя с децата “Трифон Зарезан”.

От няколко дни на пазара е новият албум на Здравко, който той подари по време на концерта на директора на училището Таня Николова, дала му шанс да се развие като преподавател.Тя пък отвърна на жеста с букет от бонбони: “Когато работиш с желание и професионализъм, градиш училище. Когато работиш със сърце и душа, градиш магията “Св.св. Кирил и Методий” и вие сте част от нея”, обърна се към всички изпълнители на края на концерта Николова.