Мобилното приложение ще бъде обогатявано с още обекти, обясниха авторите от училището, чийто патрон е родоначалникът на книгоиздаването

Аудиогид разказва за уникалната колекция книги, карти, глобуси, атласи и други предмети, притежавани от родоначалника на книгоиздаването у нас. Автори на мобилното приложение, което представлява туристически пътеводител, са ученици и учители от СУ  „Хр. Г. Данов”. Съвсем естествено първия обект, който те представят, е къщата музей на патрона на училището, където той е живял и работил.

Преподавателят по информатика и информационни технологии Георги Трайков е двигател за създаване на пътеводителя, разработен по повод домакинството на Пловдив като европейска културна столица.

„Идеята дойде след една екскурзия в Рим. Децата страшно много се запалиха, разделихме ги на групи, раздадохме задачи и вече можем да се похвалим с първия обект – къщата музей на Христо Г. Данов в Старинен Пловдив”, обясни Трайков. В разработката на приложението, което може да бъде изтеглено безплатно от Google Play, са участвали ученици от шестите, седмите, осмите и десетите класове. Аудиогидът разказва на български, английски, немски и руски. Учениците трябвало да издирят информация, да се опитат да я преведат на съответните езици, но крайната дума за това как да звучат текстовете имали учителите, които основно редактирали събраните факти и данни, както и преводите. Аудиозаписите са правени от учениците в един от компютърните кабинети на училището. Гидът показва местоположението и води до обекта.

„Целта е основно образователна. Да заинтригуваме учениците и да разнообразим часовете по информационни технологии, чужди езици и история, като ги ангажираме с допълнителни задачи и повишим интереса”, пояснява директорът Гергана Аврамова.

Пътеводителят ще бъде допълван регулярно с нови забележителности на Пловдив.

На туристите, които посещават града под тепетата, от началото на този сезон вече се предлага аудигид. Става дума за 50 мобилни устройства, които ще са на разположение на всеки желаещ в Туристическия център до Римския стадион. Те ще дават информация за 25 туристически обекта в града под тепетата, като използването на нововъведението ще струва 34 лева. Към гида има и карта. Музеят на Хр. Г. Данов обаче не е сред точките от маршрута.