Дарования от средните училища по изкуства и младежки театрални формации си дават среща в гимназията за сценични и екранни изкуства

Ученици от средните училища по изкуства и младежки театрални формации си дадоха днес среща в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. За шеста поредна година пловдивското училище е домакин на националния конкурс по актьорско майсторство, който беше отложен от март за септември, заради пандемията от коронавируса.

Конкурсът бе открит от директора на гимназията Николай Томов и заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, който приветства участниците и пожела да победят най-добрите.

Учениците от първа възрастова група – от 8 до 11 клас, се състезават за стипендия, която Министерство на културата отпуска по Наредбата за закрила на деца с изявени дарби.

Конкурсът продължава и утре, а оценяването се извършва от жури, съставено от утвърдени творци в областта на театъра. Заради строгото спазване на противоепидемични мерки по повод COVID-19, тази година в залата не се допуска публика. Участниците влизат по график, а залата периодично се дезинфекцира.

Национална гимназия за сценични и екранни изкуства тази година чества своята 45-годишнина. Началото на Средно художествено училище за сценични кадри е поставено през есента на 1975 година. През 2005-та училището е преименувано на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, в която се обучават кадри за театъра, киното, телевизията и други сфери на визуалните изкуства.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.