Авторът на идейния проект Румен Цветков обяснява, че резбата ще е от липа и ще бъде позлатена

 

Авторът на идейния проект Румен Цветков  обяснява, че резбата ще е от липа  и ще бъде позлатена
Помощник-директорът по производствената дейност Иван Богданов показва как ще ще изглежда иконостасът

Иконостасът за най-новия пловдивски храм „Св. Николай“ ще бъде изработен от ученици. Идейният проект на Професоналната гимназия по дървообработване и архитектура спечелил конкурса, организиран от фирмата, която изгражда църквата в руски стил – „Хелиос“. В момента в училищната работилница кипи усилена работа по измайсторяването на иконостаса, който трябва да е готов до края на март, тъй като за Великден е предвидено освещаването му.

Учениците от 10, 11 и 12 клас, включени в проекта, работели с изключителен ентусиазъм под ръководството на учителите по практика.

“Иконостасът е каноничен. По-различното е, че архитектурата на храма е от руски тип и оттам бяхме принудени да търсим архитектоника, която да отговаря на отговаря на този стил. Резбата е от липа и ще е позлатена, а иконостасът се прави от иглолистно дърво”, обяснява авторът на идейния проект и ръководител на изпълнението Румен Цветков.

От догодина гимназията възстановява приема по специалностите “Дърворезба” и въвежда “Интериорен дизайн”. “Имаме поръчки за 25 000 лева. Правим учителската стая на гимназията по жп транспорт в Карлово, работни маси и гардероби за “Ана Май”. затова имаме нужда от повече ученици”, казва директорът Константин Костадинов.