11-класници от ПГ по хранителни технологии и техника се включиха в инициативата “Мениджър за един ден”

Ученици майсториха еклери, определяха медни йони в разтвор и наблюдаваха как се прави диетичен хляб в работилниците на Университета по хранителни технологии. Така 11-класници от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника се включиха в днешната инициатива „Мениджър за един ден“.

Гимназистите участваха в реалния производствен процес на хляб „Топи“, предназначен за диабетици. Те останаха впечатлени, че той „се замесва“ с брашно от топинамбур (земна ябълка/йерусалимски артишок). Доц. д-р Валентина Чонова от катедра „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските изделия“ поясни, че специалният хляб е разработен от екип в университета и е клинично доказан в пловдивски болници, където консумиралите от него пациенти значително са подобрили своите кръвни показатели.

С изключителен ентусиазъм учениците се включиха в производството на еклери, напътствани от доц. Чонова, а след което дегустираха сладкишите, за да уверят, че са се справили отлично.

Преподаватели от специалност „Анализ, контрол и екология на храните“ ръководиха младежите в йодометрично определяне на медни йони в разтвор. Те получиха сертификати за  участие в 20-тото издание на инициативата “Мениджър за един ден”, чиято тема беше „Силата на един екип“.