Фотосоларна система и уреди за дистанционно измерване на температурата са сред новите придобивки в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника по проект за модернизация. Откриват дуална паралелка по топлотехника

Какъв е процентът на маслеността, водното съдържание, белтъци и протеини на различни марки прясно мляко тестваха днес лаборантите от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника. 11-класниците направиха показно пред зам.-кмета Стефан Стоянов, за да демонстрират предимствата на новия млекоанализатор, с който разполагат отскоро. Той е сред уредите, закупени в рамките на проекта за модернизация на училището, по който са обновени две лаборатории, два специализирани кабинета по контрол на качеството и безопасността на храните и работилницата по топлотехника. Днес бе официално открита обновената по ОП „Региони в растеж“ сграда на гимназията, която е санирана и с PVC  дограма. За двугодишния срок на проекта на стойност 1.3 млн. лева e подменена отоплителната инсталация, ремонтиран е и покривът на сградата.

“Професиите в гимназията са  изключително търсени и учениците имат шанс за успешна реализация. Сред тях е лаборантът, която попада в списъка на защитените”, заяви директорът Людмила Ганчева. Догодина ще има прием и на първата дуална паралелка в специалност “Топлотехника”, подкрепена от бизнеса. Фирмите ще участват активно и в разработването на учебните програми.

Гаранция за качеството на обучение ще е и новата работилница по топлотехника, модернизирана по проекта. Днес 12-класници демонстрираха уредите за измерване на енергийната стойност на въглища, пелети и дърва, инверторния електрожен, с който могат да се заваряват различни видове стомана, амперклещи, уредите за дистанционно измерване на температурата. Зрелостниците от 12 а обясниха какъв е принципът на газокислородното рязане и как работи фотосоларната система.

Зам.-кметът Стоянов видя през микроскоп в лабораторията по микробиология как се размножават хлебни дрожди.В аналитичната лаборатория Милена Стоянова демонстрира физикохимичните качества на прясно мляко. Учениците съвсем съзнателно отказаха да назоват конкретните марки, които изследват, но уточниха, че са закупени от магазинната мрежа.

Училището вече разполага с почвоанализатор, рефрактометър за измерване на захари, алкохолен градус и др, спектометър с LCD екран – един от най-важните инструменти за контрол на качеството.