Живописните творби и пластиките са сътворени след тридневно пътешествие на младите автори

Седем млади творци откриха съвместна изложба тази вечер в галерия „Тракарт“, която събира платна и пластики, вдъхновени от тридневното им пътуване в Охрид. Антония Иванова  и Георги Георгиев са студенти в АМТИИ, а Делян Георгиев се включва като гост от Университета в Кардиф, Уелс, където учи архитектура.  София Кендерлиева  и Лъчезар Бобеков са ученици от НХГ „Цанко Лавренов“, а Илина Гроздева е от  Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Художничката се включва с живопис.

Пленерът „Творецът“ е организиран от Ротари клуб „Пловдив-Пълдин“. Това е шестото поредно издание, което ротарианците подкрепят и организират, като за втори път се канят само млади творци. За  някои от тях това е първа изложба. Младите пленеристи ще дарят на клуба част от творбите си, които той включва в своята колекция, а друга част ще получат спонсорите на проекта „Народните будители и аз“.

Тазгодишният подбор на участници в пленера бе поверен на проф. Галя Лардева  от АМТИИ, Ели Станчева – преподавател по живопис в НХГ „Цанко Лавренов“ и Иван Чакъров от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Пленерът „Творецът“ е продължение на 44-годишна традиция, започнала в Пловдив, в Творческата база на художниците в Стария град. Идеята да се събират български художници, които да рисуват на открито,  е на Цанко Лавренов. Ръководството днес е поверено на художника Матей Матеев, който е почетен член на РК „Пловдив – Пълдин“ дългогодишен организатор на събитието. През 2017 година община Пловдив възстанови пленера, така че сега Пловдив има две изяви.

„За мен фигурата е основа в творческите ми търсения”, казва Антония Иванова, която учи в магистърска програма по скулптура. Характерно за нейните работи са пищните, едри фигури, в които природата празнува.

12-класникът Лъчезар Бобеков се представя с две големи платна, рисувани с маслени бои и една с акварели.

„В Охрид видях много неща, които искам да нарисувам. На изложбата показвам картина от манастира „Свети Наум“, където особено ме впечатлиха пауните и ми заприличаха на пазителите на тази светиня, както и акварел на малки македонски селца”, казва Лъачезар Бобеков.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.