Живописните творби и пластиките са сътворени след тридневно пътешествие на младите автори

Седем млади творци откриха съвместна изложба тази вечер в галерия „Тракарт“, която събира платна и пластики, вдъхновени от тридневното им пътуване в Охрид. Антония Иванова  и Георги Георгиев са студенти в АМТИИ, а Делян Георгиев се включва като гост от Университета в Кардиф, Уелс, където учи архитектура.  София Кендерлиева  и Лъчезар Бобеков са ученици от НХГ „Цанко Лавренов“, а Илина Гроздева е от  Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Художничката се включва с живопис.

Пленерът „Творецът“ е организиран от Ротари клуб „Пловдив-Пълдин“. Това е шестото поредно издание, което ротарианците подкрепят и организират, като за втори път се канят само млади творци. За  някои от тях това е първа изложба. Младите пленеристи ще дарят на клуба част от творбите си, които той включва в своята колекция, а друга част ще получат спонсорите на проекта „Народните будители и аз“.

Тазгодишният подбор на участници в пленера бе поверен на проф. Галя Лардева  от АМТИИ, Ели Станчева – преподавател по живопис в НХГ „Цанко Лавренов“ и Иван Чакъров от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Пленерът „Творецът“ е продължение на 44-годишна традиция, започнала в Пловдив, в Творческата база на художниците в Стария град. Идеята да се събират български художници, които да рисуват на открито,  е на Цанко Лавренов. Ръководството днес е поверено на художника Матей Матеев, който е почетен член на РК „Пловдив – Пълдин“ дългогодишен организатор на събитието. През 2017 година община Пловдив възстанови пленера, така че сега Пловдив има две изяви.

„За мен фигурата е основа в творческите ми търсения”, казва Антония Иванова, която учи в магистърска програма по скулптура. Характерно за нейните работи са пищните, едри фигури, в които природата празнува.

12-класникът Лъчезар Бобеков се представя с две големи платна, рисувани с маслени бои и една с акварели.

„В Охрид видях много неща, които искам да нарисувам. На изложбата показвам картина от манастира „Свети Наум“, където особено ме впечатлиха пауните и ми заприличаха на пазителите на тази светиня, както и акварел на малки македонски селца”, казва Лъачезар Бобеков.