60 младежи взеха участие в кръгла маса по повод Световния ден на околната среда

Ученици от четири пловдивски училища взеха участие в кръгла маса на тема „Климатични особености и качество на атмосферния въздух“ заедно с експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите и Института за изследвания на климата, атмосферата и водите при БАН.

Седмокласниците от клуб „Млад химик“ на СУ „Патриарх Евтимий“, единадесетокласниците със специалност „Опазване на околната среда“ от Професионална гимназия по хранителни технологии и техника, учениците от десети и единадесети клас от Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Арх. Камен Петков“ и възпитаниците на Общински детски комплекс се запознаха с актуални данни, представени от екоекспертите и учените. Те научиха  какви са съвременните методи за оценка на риска от атмосферни замърсявания и тенденциите в качеството на въздуха на територията на областта.

Част от младежите представиха есета и авторски стихове на тема „Въздухът, който дишаме“. Презентация за иновативни методи за пречистване на въздуха на ученичка от ПГХТТ предизвика огромния интерес на присъстващите, а най-младият участник изненада с проекта си – макет, демонстриращ два сценария – замърсена и чиста околна среда. Всички участници получиха сертификати за участие в кръглата маса и за демонстрирано отговорно отношение към околната среда.

Събитието се организира по случай Световния ден на околната среда – 5 юни. Идеята е да се демонстрира пред младите хора с интерес към екологията, че науката и управлението вървят ръка за ръка в търсенето на решения за опазване на околната среда и доброто качество на живот на хората.