„Имаме деца, които нямат какво да обуят и облекат, за да дойдат в клас“, каза директорът на ОУ „Отец Паисий“ Сашка Кръстева и благодари за коледната акция на СУ „Константин Величков“

Пакети с хранителни продукти и грижливо опаковани дрехи и обувки бяха натоварени днес по обед в училищния автобус на ОУ „Отец Паисий“ – село Песнопой. Инициатори на коледната акция за децата от селското школо са ученици от пловдивското СУ „Константин Величков“. Момчетата и момичетата лично пренесоха мини чувалчетата, събирани в продължение на няколко седмици. На призива да подкрепят нуждаещите се откликнали всички паралелки и заедно със сувенирите за коледния търг, донесли и подаръци, за да зарадват малчуганите от средищното училище, където се обучават 70 ученици от Песнопой, Долна махала, Баня, Пролом, Сухозем, Черноземен и Бегово.

„100% от нашите деца са от ромски произход. Имаме деца, които нямат какво да обуят и облекат, за да дойдат в клас. Повечето са от многодетни семейства, които живеят в крайна бедност. Всяка сутрин училищният автобус минава през домовете им, за да ги вземе за училище, а вечер ги връща обратно. Понякога се налага да им сушим в училище дрехите и обувките, за да могат в края на деня да се приберат чисти. Стараем се да осигуряваме допълнително хранене със средства от училищния бюджет, което, ако бъдем откровени, е един от стимулите да идват редовно“, разказва директорът Сашка Кръстева.

След като споделила за тежкото материално положение на своите възпитаници с колегата си Диана Райчева, директорът на СУ “Константин Величков” предложила на своите ученици да подкрепят децата в нужда. Те прегърнали идеята и се заели с организацията.

С помощта на Ученическия съвет успели да съберат запазени дрехи, обувки, лакомства, пакетирани храни, плодове и играчки.

Директорът на училището в Песнопой също не дойде с празни ръце днес. От името на своите ученици тя подари оригинални ръчно изработени картички с благодарност за подаръците и пожелание за здраве и късмет. Поднесоха ги облечени като джуджетата на дядо Коледа 10 деца от начален етап.

„Вярваме, че нашите ученици ще продължат да бъдат пример в бъдещи благотворителни инициативи“, каза Диана Райчева и покани гостите да разгледат училищния коледен базар, открит вчера. За доброто настроение пък се погрижиха талантливите певци и танцьори.

Подаръците ще бъдат разпределени от учителите и раздадени на коледното тържество в Песнопой на 22 декември. Със средства по национални програми са модернизирани класните стаи, обзаведен е кабинет за целодневна организация на обучението. Предстои някогашният корпус, в който навремето са се водили часовете по труд и техника, да бъде превърнат във физкултурен салон. Училището не разполага със зала, в която децата да спортуват през студените месеци.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.