“Сочно грозде да узрее, руйно вино да се лее”, пожелаха участниците в ритуала в масивите край Брестник

Ученици от ПГ по механизация на селското стопанство в Гоце Делчев се включиха в традиционния ритуал по зарязване на лозята на Аграрния университет. Младежите влязоха в масивите край Брестник, както повелява обичаят по техния край – с погача, украсена с грозд, печена кокошка и бъклица вино.

И тази година на 14 февруари висшето училище отбеляза празника на Факултета по лозаро-градинарство в учебната си база в присъствието на официални гости, партньори и приятели. След тържествения водосвет ректорът проф. д-р Христина Янчева пожела здрава година и богата реколта и грабна ножицата.

За Цар на лозята тази година бе избран доц. д-р Людмил Ангелов от катедрата по лозарство и овощарство, който прие символите от миналогодишния носител и ръководител на експерименталната винарска изба на университета – инж. Ламбрин Топузлиев. Доц. Ангелов представи бъдещите планове за развитие и модернизация на комплекса, в който се отглеждат над 400 сорта грозде, някои от които позабравени. А деканът на Факултета по лозаро-градинарство доц. д-р Сава Табаков се върна в годините назад, за да припомни историята, традициите и сортовете на единствената в страната учебно-опитна винарна с енотека.

“Искаме да възобновим позабравени сортове като варненски мавруд, варненска гъмза, както и сорта кокорко –  през 1912-1913 г. е имало много от него в Северна България“, казва инж. Топузлиев. Дава пример и с белия мавруд, който представлява изкуствена генна мутация на сорта мавруд, и сив мавруд, който е естествена генна мутация.

В празника се включиха ученици, учители и директори от професионални гимназии по селско стопанство от цялата страна. За празничното настроение се погрижи Академичен фолклорен ансамбъл при Аграрен университет, а на хорото се хванаха и чуждестранните студенти.