В работилницата за творческо писане по проект на Британски съвет се включиха деца от различен етнически произход на СУ „Хр.Г. Данов“

18 ученици от различен етнически произход се впуснаха в приключение, с което да открият как „дума – магия прави“. Седмокласници, осмокласници и деветокласници от СУ „Хр.Г.Данов“ са част от проекта „Училище за словесни магии“, който се реализира от Британски съвет и е част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата“. Те участваха в работилници и състезания по творческо писане и писане с код, срещаха се с известни писатели и учени. След като овладяха основни техники, учениците получиха за задача да допишат романа „Бялата врана“ на Маркъс Седжуик.

„Спиращият дъха готически трилър е 11-та книга на автора.  Историята е разтърсваща, примесена с противоречиви теми, шокиращи сцени, неочаквани събития, които провокират читателя да поставя под съмнение възгледите си. Същевременно това е разказ за самотата, за любовта, за приятелството, за вярата, за всичко онова, което ценим“, обяснява преподавателят по български език и ръководител на работилницата Маргарита Туфкова.

Историята в книгата е разказана от три гледни точки в две сюжетно преплетени линии –  от двете тийнейджърки Ребака и Ферелит, живеещи в настоящето, и от един духовник, който преди два векa е обитавал днешната къща на Ферелит в малкото крайбрежно градче Уинтърфолд. Приятелството между свещеника и новодошлия в града учен придобива зловещи измерения. Заедно те извършват тайни експерименти с хора. А Ферелит знае неподозирани тайни за градчето, които разказва на Ребека. Двете момичета разкриват ужасяващи случки отпреди стотици години.

„Книгата провокира задаването на въпроси, които, макар и неудобни, вълнуват всеки в една или друга степен. Най-стряскащото е, че наистина съществува градче в Англия, за което се носят легенди, че там са се провеждали подобни експерименти с хора, както тези, които правят свещеникът и ученият, за да разберат какво ни чака в отвъдното – адът или раят“, добавя Туфкова.

Учениците от СУ „Хр.Г. Данов“ участвали в дискусии и разговори с връстници от Френската езикова гимназия, и с ментора по творческо писане Богдан Русев – съвременен български писател, автор романи, разкази и детски приказки.

В резултат на това младите таланти дописали „Бялата врана“, а някои създали нова история. Как са се справили ще прецени жури от именити творци. Имената на наградените ще станат ясни на 10 октомври. Участниците в проекта ще имат шанса да се срещнат с Маркъс Седжуик в Дома на учените от 18 часа.

Ден преди това той ще участва в работилница за творческо писане в Народна библиотека “Иван Вазов”. Тя ще бъде посветена на изграждането на умения за изразяване на собствена позиция и теза, а Седжуик ще разкаж как намерим своя глас.