10-класници от „Ана Май” шият спално бельо за Детска клиника на УМБАЛ „Св. Георги”, от гимназията за сценични и екранни изкуства правят втора перука за жени с диагноза рак

Гимназисти връщат усмивката на малки пациенти и на онкоболни жени. За благотворителните инициативи, реализирани през изминалата учебна година, те разказаха на форума „Аз променям моето училище”, реализиран от „Уча в Пловдив” и Община Пловдив.

Леглата на малките пациенти в Детска клиника на УМБАЛ „Св. Георги” вече са застлани с ново спално бельо. Чаршафите и калъфките в свеж цветен десен са ушити от 10-класниците на Професионалната гимназия по облекло „Ана Май”. Младите дизайнери за втора поредна година реализират проекта „Подари усмивка”. След като зарадваха децата в Хитрино с нови дрешки и скроиха покривки за детската градина, тази година решили да подкрепят сдружение „Образование и здраве” на бивши учители от закритото Болнично училище.

„Решихме, че можем да се включим като подновим завивките на децата и помогнем, макар и с малко, да се почувстват по-добре. Направихме различни размери спално бельо в зависимост от възрастта им”, разказаха Спаска и Венета. Покрай дарението научили историите на много от болните деца, които започнали да посещават редовно, за да им вдъхнат кураж, че ще надмогнат болестта. Наред със спалното бельо, организирали кампания за набиране на книги и играчки, които също дарили на пациентите от клиниката.

Учениците от 9 и 10 клас Националната гимназия за сценични и екранни изкуства пък  изработват в часовете по практика перуки за онкоболни жени.

Симона и Поли от специалност „Сценичен грим и перуки” са участвали в изработката, която отнела около месец. В края на първия учебен срок направили и дарили първата, а сега, в края на учебната годината, ще добавят още една за благотворителната инициатива. Безценен помощник в направата на перуките била преподавателят Денка Иванова, в чието ателие момичетата работели.

„Тъй като времето в часовете не стигаше, оставахме и след училище, а понякога работехме и вкъщи. Събирахме естествени коси, така че трябваше да сме много внимателни, защото се намират доста трудно. След като научиха за каузата, много хора се обадиха в училище, готови да дарят коса”, обясни Поли.