"Дебелянов и ангелите" -спектакъл на Драматичен театър Пловдив.

Символичното споразумение бе подписано между МОН и Министерството на културата в Народния театър

“Дебелянов и ангелите” – спектакъл на Драматичен театър Пловдив

Безплатен театър за учениците от първи до десети клас, а актьори ще представят изучавани в момента произведения в училищата. За това се договориха вчера министерствата на образованието и на културата. Символично споразумението беше подписано в Народен театър “Иван Вазов “.

Театрите ще обявяват на сайтовете си в началото на всяка учебна година предстоящите постановки и ще получават заявки за посещения от училища и детски градини. За да заведат децата безплатно на театър, училищата ще трябва да кандидатстват по програмата, началото на която се поставя на 10 май. Всяко училище ще може да участва с по един проект на стойност 2500 лева. Обратно – актьорите също ще посещават училищата като представят изучавани в момента творби.

„Отделените средства са 250 000 лева, но ако има по- голям интерес, а най-вероятно ще има, можем да дофинансираме или да насочим остатъци от други модули по национални програми. Целта е да се засили интересът на децата към театралното изкуство“, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев.

Зам.-министърът на културата Румен Димитров посочи, че подобно споразумение носи само позитиви, тъй като се създава нов вид образована публика.

Детските градини и училищата ще могат да кандидатстват с проекти за образователни спектакли, концерти и други сценични изкуства.

През лятото на 2018 г. просветното министерство подписа споразумение с министерството на културата за провеждане на учебни часове в музеите. Включиха се над 5000 ученици. След театрите ще дойде ред и на библиотеките. Готви  се програма за посещение на ученици в институтите и музеите на БАН.