Иконата на Кирил и Методий поведе литийното шествие, което постави началото на честванията на Светите братя

Да вярваме повече в себе си и да пазим българското. За това призоваха днес учениците от Хуманитарната гимназия на честването на патронния си празник. На 11 май 1851 г. в някогашното Епархийско училище е поставена националната традиция да се отбелязва тържествено Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

„Ние поставяме началото на най-светлия празник в духовния календар на България. 10 века след делото на Славянските първоучители, отново двама мъдри мъже – Найден Геров и Йоаким Груев, възкресяват паметта на Светите братя и тяхното апостолско дело. Тук, в нашия Пловдив, зазвучават отново камбаните на всички църкви, за да възвестят чудото на този всеобщ народен Великден – възкресението на българския дух чрез словото“, припомниха водещите на празника, който се състоя на площад „11 май“.

По думите Иван Вазов, който също е възпитаник на училището, то е “най-ярката звезда в небосклона на българската просвета”. През класните стаи на бившата Първа мъжка гимназия са минали също Васил Левски, Любен Каравелов, Тодор Каблешков и много други активни участници в Априлското въстание, Съединението, войните от началото на ХХ век.

По инициатива на Международната фондация „Св.св.Кирил и Методий“ на 10 май в Хуманитарната гимназия е поставено началото на честванията, които през следващите дни продължават в цялата страна.

Иконата на Светите братя поведе литийното шествие до барелефа на Кирил и Методий в Стария град, пред който бяха положени венци и цветя. На въпрос какво е за нея този празник, Никол от 9 ж клас каза: „Благодарение на писмеността ние сме оцеляли като народ. Често забравяме, че езикът ни е съхранил. Трябва да се върнем към корените си, за да пребъдем“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.