Учители от ОУ „Екзарх Антим I“ преминаха обучение за иновативни методи на преподаване в Италия

Как обучението от връстници чрез работа в екип прави часа по-забавен и интересен, ангажира всички деца от класа и задържа вниманието им. Отговорът дават иновативните учебни занятия, които провеждат преподаватели от ОУ „Екзарх Антим I“, преминали обучение в Италия по програма „Еразъм+“, сектор „Училищно образование“.

Обучението един от друг вече прилага като педагогическа практика по предмета „Човекът и природата“ Яна Паскалева. Началният учител работи с двете паралелки третокласници, обучавани по метода на Монтесори.

„Обучението от връстници насърчава „смисленото учене“, което означава децата да преподават и учат един от друг, както и да работят заедно по поставени задачи. Това включва обмяна на идеи, знания и опит между тях“, казва Паскалева, която обаче в никакъв случай не оставя учениците да импровизират, а контролира протичането на урока. Тя ги насърчава да задават и да отговарят на въпроси; да дискутират помежду си, да работят с партньори или в екип, за да постигнат споделени цели или резултати.

„В началото на часа се дават ясни инструкции за работа – 9 задачи с различен брой точки за всяка и с различна степен на трудност. Работи се в малки екипи, като всяка група получава различни задания, в това число попълване на кръстословица, търсене на думи в решетка, свързване на думи с дефиниции, мисловна карта, пъзел. Самооценката на работата в екип става чрез инструмента “Роза, бодил, пъпка”. Розата свързват с ползите и успехите от екипната работа, бодила – с предизвикателствата и трудностите, които са срещнали, а пъпката – с идеи и  възможности за подобряване на работата в екип“, пояснява Паскалева.

Вдъхновени от преминатото обучение Мария Семерджиян, Жулиета Танева, Биляна Вълева, Антония Христова, Петя Илиева, Катя Керкелова и д-р Катерина Василева въвличат в професионален диалог за учебните практики в класната стая и извън нея и други учители от училището. Заедно планират уроци, включително и със съвместно преподаване и интегрирано учебно съдържание, в които да мотивират и ангажират учениците чрез прилагане на предложените от обучението иновативни техники, стратегии и подходи, съчетани с дигитални технологии.

„Екипът на училището ще продължи да споделя и разпространява прилаганите във формалното и неформалното обучение техники, методи и инструменти в отговор на предизвикателство за качественото обучение на децата на 21 век“, категорична е Катерина Василева – директор на ОУ „Екзарх Антим I“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.