Събитието се провежда под патронажа на президента на Румен Радев

Община „Родопи“ е домакин на национална научна конференция „Левски в съвременния дигитален свят“, която е под патронажа на президента Румен Радев. Форумът се организира в партньорство със Съюза на работодателите в системата на народната просвета и Висше училище по сигурност и икономика по повод 150-тата годишнина от гибелта на Апостола. Официалното откриване е днес.

Конференцията ще събере представители на учебни заведения от цялата страна, носещи името на Васил Левски. Целта е да се насочи фокусът на образователните институции и младите хора към националната сигурност и държавното управление в контекста на делото на Апостола, да се акцентира на необходимостта от дигитализацията на културно-историческото наследство свързано с личността  на Васил Левски, да се запознае аудиторията с шрифта по почерка на Левски.

Лектори ще бъдат проф. Трендафил Митев, политолог и историк, преподавател във ВУСИ и УНСС, гл. ас. д-р Милена Катошева от Института за етнология и фолклористика към БАН и Стефан Пеев -филолог, типограф и създател на дигиталния шрифт по почерка на Левски.

В рамките на събитието е предвиден  и дискусионен форум с участието на студенти от Висше училище по сигурност и икономика и ПУ „Паисий Хилендарски“.

В края на форума всяко учебно заведение, участник в конференцията, ще получи сертификат за участие и постер с мисъл на Левски, изписана с компютърен шрифт по почерка му. Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов ще поднесе специално подготвена флаш памет със сканираните протоколи от разпитите на Левски, личния му бележник и филм за намерените и запазени вещи. Протоколите в дигитален вариант са предоставени от личния архив на Бердж Джаникиян, за да се използват в часовете по история.

Във връзка със събитието стартира национален конкурс за есе на тема: „Левски в съвременния дигитален свят. Нов прочит на делото и личността на Левски в светлината на сигурността, образованието и културно-историческото наследство“. Крайният срок за изпращане на творбите е 26 март.