„Гара Виктория“ по пиесата на именития британски драматург Харолд Пинтър в компилация със стихове на Недялко Йорданов донесе приза „Малката Мелпомена“

Първа награда на Националния младежки театрален фестивал „Малката Мелпомена“ завоюва Учебният театър при СУ „Пейо Яворов“. Приза за цялостен спектакъл на сатиричната ученическа формация „Европа зад кулисите“ донесе абсурдната трагикомедия „Гара Виктория“ по пиесата на именития британски драматург Харолд Пинтър в компилация със стихове на Недялко Йорданов. В неочакваната развръзка на взаимоотношенията между диспечер и таксиметров шофьор по време на нощно дежурство участват Белослава Ангелова и Йордан Кавръвов, Иван Шепелев и Стилиян Илиев. Постановчикът и преподавател по биология д-р Танчо Агушев бе поверил главните роли на 10-класници, избрани след проведен от него кастинг. Негово дело са също сценографията, костюмите и музикалното оформление.

Пловдивските таланти се конкурираха с младежи от школата на актрисата Албена Михова (София), театралната студия на Мая Стоянова – Казанлък; Младежки театър „Приятели“ – Пазарджик, Младежка театрална школа ,,Зад Кулисите’’ – София; Театрална школа „Талантино“ – Бургас; Младежка театрална трупа – Свищов; Театрална студия “Хвърчащите хора” – Сливен; Тийн театър – Национален дворец на децата – София; Театър „Драмеди“ –  София и Ромски културен център, Куманово, Северна Македония). Учениците от СУ „Пейо Яворов“ успяха да грабнат сърцата на публика и жури по време на форума, който се проведе през уикенда в Пловдив, и получиха диплом за първо място за цялостен спектакъл и картина на Богинята на театъра – Мелпомена.

„Пинтър е толкова висока летва, но ние се справихме. Журито коментира също отличната артикулация и дикция, от което съм невероятно щастлив. Учебният театър ще участва и в новата Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“ на МОН. Амбицията ни е училището да стане домакин на годишната междуучилищна среща на младите театрали по програмата“, каза Танчо Агушев. Той е инициатор за създаване на театъра през 2004 г. За своето 18-годишно съществуване формацията има в репертоара си 11 постановки и над 50 участия в страната и чужбина. През трупата са преминали 75 ученици.

Спектакълът има покана за участие и в Националния фестивал на любителските камерни и кафе-театри през октомври в Свищов 2022.