Първа копка на двуетажната сграда – стилизирана разгърната книга, направиха днес кметът Иван Тотев и ректорът на университета проф. Христина Янчева

IMG_9935

Изграждането на учебен център за 3.5 милиона лева започна днес в Аграрния университет. Новата сграда с 8 лаборатории, аула, аудитории и зали за лекции е за практическото обучение на двете професионални направления „Растениевъдство” и „Растителна защита”.

„Ние сме сред 13-те одобрени висши училища, които получиха безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Региони в растеж”, тъй като сме на челно място и по двете направления в Рейтинговата система на вузовете”, обясни проф. Христина Янчева. Тя и кметът Иван Тотев направиха първа копка на центъра. Изпълнителят фирма „Запрянов” обеща обектът да е готов до 15 месеца.

Двуетажната сграда представлява стилизирана разгърната книга с модерна външна облицовка. Тя ще бъде разположена в непосредствена близост до опитното поле. Във фоайето на първия етаж ще бъде обособена учебна ботаническа градина. На покрива ще бъдат поставени соларни панели за осигуряване на топла вода за битови нужди. Пространството ще бъде благоустроено с парк и кътове за сядане. Предвиден е подстъп за хора с двигателни увреждания.

Капацитетът на сградата е 600 души, а очакванията са модернизирането на обучението да повиши интереса на студентите към двете професионални направления.