ОУ „Екзарх Антим I“ представи иновативни практики пред ученици и учители от Варна, Стрелча и Орешак

Дейности по интегративен учебен предмет „Научна палитра“ демонстрираха четвъртокласници от ОУ „Екзарх Антим I“, които заедно изследваха, проучваха, анализираха и правеха изводи за здравословния начин на живот. Децата бяха поставени в проблемни ситуации, които доведоха до заключението колко е важно за подрастващите изграждането на навици за балансирано хранене. В словесен двубой “За“ ябълката и “За“ шоколада, момичетата и момчетата единодушно решиха, че по-добрият избор остава ябълката. В една от груповите задачи в 4 в. клас, преподавателят Златка Въцова използва истински плодове, за да разпредели участниците в отбори, които презентираха своите здравословни чинии и хранителни пирамиди. Началният учител Людмила Иванова предизвика своите ученици от 4 б. клас да генерират идеи в търсене на рецепта за дълголетие. Учениците се обединиха около идеята, че основна „съставка“ е здравословното хранене. Чрез екипна работа те изготвиха меню, което ограничава риска от прехранване или недохранване.

Гости на откритите занятия бяха ученици, учители и директори от НУ “Паисий Хилендарски” – Стрелча, ОУ “Васил Левски” – с. Орешак, Средно училище с езиково обучение “Ал. С. Пушкин” – Варна. ОУ „Екзарх Антим I“ е домакин на мобилност за сътрудничество за обмяна на добри практики по Национална програма “Иновации в действие”.

Домакините разказаха за предизвикателствата и възможностите при реализиране на дейностите по иновативния проект, а именно промяна на практиките за преподаване с фокус върху учене чрез правене, изследване и преживяване, проектно базирано обучение, както и за мястото на технологиите в обучителния процес чрез прилагането на организационния модел 1:1.

Всички участници в мобилността се включиха в работна среща “Кой кой е”. Екипът на ОУ „Екзарх Антим I“ сподели идеите си за иновации, осигуряване на разнообразен набор от образователни възможности за учениците; предефинирането на пространството, учебното съдържание, дизайна на планирането, стратегиите за преподаване, учене и оценяване, творческите дейности с компютър и креативни технологии.

Във фокуса на дискусията бяха също Монтесори методът, организационният модел за учене и преподаване “1:1”, както интегративният учебен предмет “Научна палитра”, изучаван в избираемите учебни часове за учениците от 2 до 6 клас.

Ученици, учители и директори от гостуващите училища станаха активни участници в Монтесори упражненията по български език и литература във 2 а. клас – урок за частите на речта и словореда, както и по математика в 3 б. клас – мерни единици за време и части от цялото. Началният учител Славка Генова провокира любопитството на учениците от 2 а. с историята за кралството на частите на речта. С помощта на Монтесори материали учениците направиха модели на словосъчетания и изречения. Определиха и частите на речта, като използваха символите от граматичната кутия. Творческо и креативно писане децата демонстрираха чрез съставяне на различни по вид изречения, като използваха картинна опора. Преподавателят Антония Христова въвлече учениците от 3 б. клас в историята за пицарията, онагледена с металните Монтесори вложки. Чрез екипна работа учениците представиха дроби чрез пъзели и провериха изпълнението на заданието чрез контролни карти, изчисляваха времеви рамки.

Програмата продължи със съвместно учене в Епископската базилика на Филипопол, където всички заедно проучваха, изследваха и събираха информация за материалите, начина на изработване и символиката на мозайките. Данните отразиха в работни листове. Креативното мислене на учениците намери отражение в именуването на изображенията от мозайките.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.