Новата сграда е непосредствено до опитното поле, палма Вашингтония и банан в ботаническа градина на модерното съоръжение

Учебен център за практическо обучение на студенти по растениевъдство и растителна защита отвори официално врати днес в Аграрния университет, а лентата преряза министърът на образованието Красимир Вълчев. Новият корпус е на стойност 3.5 млн. лева и е финансиран  чрез ОП „Региони в растеж“. Съоръжението разполага с модерно оборудвани специализирани кабинети за практическо обучение по ботаника, химия, фитопатология, ентомология, растителна защита, растениевъдство, хранилища, подготвителни помещения, кабинет на преподавателите, лекционни и интерактивни зали за учебни презентации и семинари, за предприемачество и иновации и за приложение на IT технологии в растителната защита. Сградата е газифицирана, а соларни панели на покрива осигуряват топлата вода за битови нужди.

Корпусът с визията на книга е непосредствено до опитното поле с обща застроена площ 1238 кв. м. „Целта е да свържем науката с практиката и да повишим интереса на студентите”, поясни ръководителят на проекта и бивш ректор на университета проф. Димитър Греков. И припомни, че на това място допреди няколко години имало стари бараки от 1958 година.

Пред новата сграда вече цъфтят шест японски вишни. Истинска джунгла от тропични и субтропични растения ще избуи скоро и между двете крила на новия учебен корпус, където има обособена ботаническа градина с палма Вашингтония, банани, растения от основни семейства в ботаниката и чрез тях нагледно ще се допълва обучението на студентите от направленията „Растителна защита” и „Растениевъдство”.