Хора над 65-годишна възраст ще участват съвместно с учени от Университета по хранителни технологии при създаването на нови хранителни продукти. Това ще стане чрез поредица онлайн семинари в партньорство с бизнеса – фирма “Венец.Т”, производител на чиста храна и био сокове. Серията от дискусионни срещи се организира като част от проект на Европейската комисия и Европейския институт за иновации и технологии. Целта е по-възрастните потребители да предложат нови хранителни продукти, които биха отговорили на техните предпочитания и  физиологични потребности и биха допринесли за подобряване качеството им на живот.

„Проектът е ориентиран към целева група, обикновено пренебрегвана от производителите на храни”, коментира гл.ас. д-р Рада Динкова, от катедра „Консервиране и хладилна технология“, която е координатор на проекта за България. УХТ си сътрудничи с партньори от 4 държави –  Литва, Полша, Португалия, Испания, а през първата половина на 2020 г. се присъединяват още 6 страни – Естония, Гърция, Унгария, Италия, Латвия и Словакия. До този момент над 150 потребители активно участват в съвместното създаване на нови продукти, като вече има реализирани 4 нови изделия и продължава работата по още 7.

В проекта у нас могат да се включат хора от цялата страна и да предлагат продуктови идеи, от които да бъде избрана една за реализация от български производител, обяснява гл.ас. Динкова. Българските участници ще прекарат няколко часа в отворена дискусия, екипни занимания и творчески дейности, а процесът ще завърши със списък с продукти, които те считат за най-подходящи и с най-голям потенциал за пазарна реализация.

В серията от 10 онлайн срещи участие ще вземат по 15 потребители на възраст 65+ години. В периода от 3 до 17 ноември те ще се превърнат и в „изследователи на пазара“ и „продуктови иноватори“.

Семинарът ще предложи на участниците интересни и полезни преживявания. Те ще имат много възможности за “безопасно” общуване и ще се запознаят с нови хора.