Пловдив стартира проект за разработването на национално меню със селекция от традиционни ястия и напитки. Това стана ясно по време на срещата на кмета Здравко Димитров и вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с ректора на Университета по Хранителни Технологии проф. д-р Пламен Моллов. Целта е българското меню да се превърне в разпознаваем бранд. Проект „Национално меню“ е съвместна инициатива на Министерството на туризма и УХТ.

„Голяма част от туристите, които посещават страната, искат да се запознаят с националните особености в храненето, както и да опитат регионалната кухня“, заяви професор Моллов и добави, че интересът към специализираните ресторанти с национална кухня расте. Според него създаването на кулинарна карта като част от туристическата инфраструктура на България ще допринесе за повишаване на атрактивността и конкурентоспособността на продуктите в бранша.

По проекта са определени 9 туристически района с центрове Пловдив, София, Русе, Велико Търново, Казанлък, Благоевград, Смолян, Бургас и Варна. В проекта „Национално меню“ всеки един ще бъде представен със своите типични храни и напитки, което ще подчертае уникалността на районите.

Световната практика показва, че включването на храни и напитки в различни културни събития е предпоставка за привличането на 35 % повече туристи. Това сочи и проучване на УХТ.

По-рано днес вицепремиерът Марияна Николова представи идеите си за спасяване на туризма в Пловдив като заяви, че градът има огромен потенциал да продължи да развива сектора, дори и в настоящата епидемична ситуация. През първите седем месеца в Пловдив са реализирани едва 65 000 нощувки, като 49 000 от тях са на българи.

Марияна Николова подкрепи и инициативата на Община Пловдив за отваряне на централната трибуна на Римския стадион. Заедно с кмета Здравко Димитров инспектираха експонираните разкопки под бившия Нармаг.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.