Всички висши училища в страната подкрепиха Студентския съвет на пловдивския вуз в националната кампания „Празнувай отговорно”, която не приключва с празника

dscf0083

Не сядайте пили зад волана! Това е призивът, който отправя към колегите си от висшите училища Студентският съвет на Университета по хранителни технологии.

Преди три години, след трагичен инцидент, те инициираха кампанията „Празнувай отговорно“. Тази година, в навечерието на 8 декември, получиха подкрепата на всички висши учебни заведения в страната. Така пловдивските студенти превърнаха инициативата си в национална кауза, към която се присъединяват 53 висши училища. Кампанията е подкрепена от Пътна полиция и БЧК, както и от Националното представителство на студентските съвети. Председателят на НПСС Яна Вангелова дойде днес в Пловдив за началото на кампанията в навечерието на студентския празник.

„На връщане от Пампорово, където празнували 8 декември, четирима първокурсници загинаха при катастрофа, след като колата им излезе от завой и падна в река Чая малко преди Асеновград. Беше страшно тогава, събраха ни, съобщиха ни лошата новина. И четиримата, макар и първокурсници, бяха популярни лица. Ходихме по погребения.Не искаме това да се повтаря”, припомни историята отпреди три години председателят на Студентски съвет на УХТ Иво Финков.

Информационни брошури, календари, химикали и страница на кампанията във Фейсбук рекламира инициативата, която призовава студент, употребил алкохол или изкарал безсънна нощ, да не шофира. Призивът е не само за 8 декември, а и за предстоящите празници.

Само за една година в Пловдив и областта са загубили живота си десет души на възраст между 18 и 24 години. От младежкия БЧК предоставиха на организаторите очила, имитиращи зрението и възприятията на шофьор след употреба на алкохол. Мнозина се пробваха. Освен тези мерки, които все пак са повече за популяризиране на идеята, от години в Университета за хранителни технологии студентите, които ще пътуват за купон на празника, се организират и наемат автобус.
„Има резервации за Банско, Пампорово и други курорти. Почти всички колеги отиват с организиран транспорт, за да не се изкушават да карат в нетрезво състояние. Да не говорим, че зимната обстановка е още една предпоставка за произшествия”, каза Финков и благодари на ректорите на вузовете, които също подкрепят кампанията.

dscf0081