Студенти приготвят ястия от националната френска кухня.
Студенти приготвят ястия от националната френска кухня.
Студенти приготвят ястия от националната френска кухня.

Студенти от катедра „Хранене и туризъм“ към Университета по хранителни технологии разработват диетични рецептури, приготвени в нови кухненски съдове от алуминий, покрити с вулканична лава. В тях може да се готви храна, без да се използва мазнина. В съдовете с естествено антибактериално покритие могат да се приготвят месо, зеленчуци, а при поставяне на капак – цяло пиле и риба, без отделяне на дим и неприятни миризми.

Студентите се обучават на принципите за  здравословно и диетично хранене. Те могат да представят менюта, съобразени с изискванията на различни възрастови и професионални групи.

„Щастливи сме, че намерихме още един партньор за сътрудничество в лицето на Ана и Маурицио Аугостини, които дават възможност на нашите студенти да се запознаят с новостите в ресторантьорството, предоставяйки ни съдове, които съчетават топло­проводимите свойства на алуминия и топлозадържащите на вулканична лава. Нещо повече, те ще спонсорират и научно-приложно изследване, целящо разнообразяване на  ястията, допринасящи за здравословен модел на хранене, за ограничаване употребата на мазнини. Ще имаме възможност да разработим нови технологични режими и рецептури за диетични ястия”, каза заместник-ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Йорданка Алексиева.

Иновативните съдове ще бъдат представени и пред пловдивчани на 11 юни от 17 часа в МОЛ „Пловдив“ при откриването на магазин за италиански продукти за дома. Специален гост ще бъде почетният консул на Италия Джузепе Де Франческо.