2186 ученици от цялата страна представиха разработки в петте направления на конкурса „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“

Разработка за устройство за близко проучване на планети Planet Explorer X01″ донесе на екип от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ първа награда от XXV Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“ от календара на МОН. „Planet Explorer X01“ е система от хардуер за роботи за транспорт, за извършване на множество панорамни снимки, софтуер за управление на роботите и софтуер за планиране, управление, контрол и обработка на регистрирани данни от мисиите.

Белослава Вълева, Васил Иванов и Елена Керезиева спечелиха призовото място в направлението за идеи за научни и технически експерименти. Техен ръководител е Янислав Картелов.

„Нашата идея предлага подход за близко снимане от повърхността и от много места и представлява отлична възможност да разширим нашето разбиране за планетарната геология, атмосферните условия и потенциалната жизнеспособност на други светове. Тази методика ни предоставя уникална перспектива и ни позволява да изследваме в детайлност и процесите и явленията на повърхността, които са ключови за разбирането на планетната еволюция и нашето място в космоса“, казват учениците.

Предвид ползата и важността на непосредствените космически изследвания, те решили да създадат „Planet Explorer X01″ – прототип на роботизирана екосистема от устройства, които могат да изследват нови планети. С нейна помощ се събира информация, която се съхранява и се изпраща обратно, за да може да бъде анализирана. Състои се от робот или роботи, които обхождат непознатата повърхност и поставят специализирани камери за 360-градусови снимки на околностите в определен период от време. Получените данни се качват в уеб сървър и могат да бъдат достъпни и анализирани, включително и отдалечено

Наградите бяха връчени в Националния политехнически музей в столицата. Конкурсът се ползва с подкрепата на българските учени, работещи в областта на изследването и усвояването на Космоса. В него участваха 2 186 ученици от 8 до 18 години с 2 174 проекти в пет тематични направления. Патрон е първият български космонавт генерал Георги Иванов. Красимир Стоянов – дубльор на втория български космонавт, приветства участниците и връчи наградите на лауреатите и техните научни ръководители. Поздравление към всички поднесе акад. Кирил Боянов – председател на Съвета на фондация „Еврика“.