Пловдивски предучилищни и начални педагози бяха отличени на форума, посветен на дейностите по интереси, организиран от СБУ и подкрепен от МОН

Лесни и забавни инициативи, родени от въображението и опита на началния педагог Десислава Кръстева, превръщат родителите на нейните четвъртокласници в истински партньори и помощници. За това как инициативността на семействата прави активни учениците от СУ „Константин-Кирил Философ“ старши учителят разказа на форума, посветен на дейностите по интереси, организиран от Синдиката на българските учители и с подкрепата на МОН в комплекс “Камчия”. В категориятa “Извънкласна дейност  I-XII клас“ първата награда бе дадена на Десислава Кръстева. Тя спечели и приза на публиката, представяйки убедително и оригинално своята работа.

„Най-трудна е промяната на нагласата, а аз показвам как това е възможно. Децата разбраха колко много се грижат родителите за тях, а родителите – че в училището има приятелска атмосфера. Имам пълната подкрепа на семействата, които сами се организират и предлагат различни дейности. Сега вече те са част от общността на класа и възприеха, че възпитанието трябва да е съвместен процес“, казва Деси Кръстева, която е и базов учител към Пловдивския университет. Родителите сами организирали празника за края на учебната година, както и посещение на Араповския манастир с пикник.

За да насърчи общуването между деца и родители, започнала със задания, които изисквали семейството да направи нещо заедно, а за 8 март децата написали пожелание за майките в акростих и изпратили онлайн поздрав от класната стая. Родителите пък направили включване от работното място.

Семинарът, на който тя презентира работата си,  бе заключителна част от международен конкурс на тема “Хуманистична образователна среда в образователните институции за формиране на нравствени и духовни качества у децата и учениците“. На събитието взеха участие повече от 250 учители и специалисти, работещи в сферата на извънкласната дейност от детската градина до 12 клас, от центровете за личностно развитие и приобщаващо образвоание,  директори, експерти по образование, преподаватели от педагогически факултети на висши училища у нас, специалисти от Русия. Участниците имаха възможност да обобщят и мултиплицират добрия педагогически опит, да изразят лична позиция и да предложат авторски решения на дейностите по интереси за формиране на нравствени и духовни качества, да предложат иновативни идеи за повишаване мотивацията на учениците.

Номинираните на призови места в отделните категории на конкурса представиха публично своите разработки пред тричленно жури. Публиката също даде своя вот. Кулминация на събитието бе тържествената церемония по награждаването на отличените в конкурса, уважена министъра на образованието Красимир Вълчев и Пламен Димитров-президент на КНСБ.

В категория „Подготвителна група за училище“ трето място в конкурсната програма спечелиха Гергана  Кънева и Теодора  Трайкова -старши учители в ДГ „Десислава“.

В извънконкурсната програма специални грамоти и награди получиха учители от ОУ “Райна Княгиня”, СУ “Патриарх Евтимий”, СУ “Симон Боливар”, ДГ“ Еделвайс“, ДГ “8 март“, ДГ “Чучулига”, ДГ “Боряна”.

1 КОМЕНТАР

  1. Честито на колегите! От къде можем да се запознаем с разработките им?

Коментарите са затворени.