11-класници от Професионалната гимназия по хранене и туризъм подкрепят съученици с увреден слух, за да улеснят общуването помежду си

Каква е учебната й програма за четвъртък разказа, но на жестов език, 11-класничката от Професионалната гимназия по хранене и туризъм Богомила Калчева. По инициатива на съучениците й от 11 ж клас днес бе организирана среща под мотото „Боги и приятели”. Към инициативата се присъединиха и учениците от 11 в и 11 д клас, които сложиха тениски с надпис: „Лига на равнопоставеността”. Фланелките бяха осигурени от фондация „Заслушай се”, партньор на събитието, на което присъстваха и младежи с увреден слух.

„С Боги се познаваме от малки – тя е невероятен приятел, отличен спортист, а преди няколко месеца покори и планината Немрут с подкепата на Генералното консулство на Турция в Пловдив. Тя е доказателство, че няма пречка да постигнеш целите си”, разказа съученичката й Елена.

Идеята на проекта, който реализират 11-класниците, има за цел да повлияе на младите хора да открият света на глухите, да улесни общуването с тях и да им помогне да се чувстват равнопоставени. Предвидено е създаване на клип в подкрепа на усилията на младежите с увреден слух да бъдат приети и оценени достойно.

За да се почувстват в обувките на трудночуващите, участниците в днешната инициатива изгледаха видео, в което диалогът се водеше със средствата на жестомимиката.

„Почувствахте се глупаво и неловко, нали? И то само за няколко минути, а глухите ни приятели се чувстват така с нас непрекъснато”, обърна се към аудиторията един от водещите на събитието Александър.

Да подкрепи инициативата в училището бе и Лъчезар Лулчев, който миналата година се е дипломирал със специалност „Кетъринг”. Той се включи в импровизираното обучение на публиката, която трябваше да научи основни жестове на трудно чуващите.

„Общувайте с хората с увреден слух свободно, без притеснения. Нека получат възможност да ни покажат кои са и какво могат. Ще се радваме ако с днешното събитие сме помогнали да надникнете в техния свят и да го откриете за себе си”, обърна се към присъстващите преподавателят Елисавета Георгиева.