11-класници от Професионалната гимназия по хранене и туризъм подкрепят съученици с увреден слух, за да улеснят общуването помежду си

Каква е учебната й програма за четвъртък разказа, но на жестов език, 11-класничката от Професионалната гимназия по хранене и туризъм Богомила Калчева. По инициатива на съучениците й от 11 ж клас днес бе организирана среща под мотото „Боги и приятели”. Към инициативата се присъединиха и учениците от 11 в и 11 д клас, които сложиха тениски с надпис: „Лига на равнопоставеността”. Фланелките бяха осигурени от фондация „Заслушай се”, партньор на събитието, на което присъстваха и младежи с увреден слух.

„С Боги се познаваме от малки – тя е невероятен приятел, отличен спортист, а преди няколко месеца покори и планината Немрут с подкепата на Генералното консулство на Турция в Пловдив. Тя е доказателство, че няма пречка да постигнеш целите си”, разказа съученичката й Елена.

Идеята на проекта, който реализират 11-класниците, има за цел да повлияе на младите хора да открият света на глухите, да улесни общуването с тях и да им помогне да се чувстват равнопоставени. Предвидено е създаване на клип в подкрепа на усилията на младежите с увреден слух да бъдат приети и оценени достойно.

За да се почувстват в обувките на трудночуващите, участниците в днешната инициатива изгледаха видео, в което диалогът се водеше със средствата на жестомимиката.

„Почувствахте се глупаво и неловко, нали? И то само за няколко минути, а глухите ни приятели се чувстват така с нас непрекъснато”, обърна се към аудиторията един от водещите на събитието Александър.

Да подкрепи инициативата в училището бе и Лъчезар Лулчев, който миналата година се е дипломирал със специалност „Кетъринг”. Той се включи в импровизираното обучение на публиката, която трябваше да научи основни жестове на трудно чуващите.

„Общувайте с хората с увреден слух свободно, без притеснения. Нека получат възможност да ни покажат кои са и какво могат. Ще се радваме ако с днешното събитие сме помогнали да надникнете в техния свят и да го откриете за себе си”, обърна се към присъстващите преподавателят Елисавета Георгиева.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.