Учителят от ЕГ “Иван Вазов” Елена Вързилова подмами учениците със стаж в Европарламента и билети за Световното по футбол

Нарочени за звезди на родния хайлайф се оказаха обект на анализ в днешния час по литература на 10-класници от ЕГ „Иван Вазов”. Работа в облака демонстрира преподавателят по български език и литература Елена Вързилова на уводен урок за “Криворазбраната цивилизация”. След като провери дали познават съдържанието на творбата чрез петминутен тест, тя светкавично получи отговорите в Google Сlassroom. Вместо да анализира сатиричната пиеса, Вързилова раздели учениците на пет групи, които получиха пет съвременни видеоклипа от мрежата и теми, които да коментират и да сравнят с текста на Добри Войников. Плеймейтката Златка Димитрова, която има проблем с имената на европейски столици, 15-годишната скандална певица Сузанита, героят на актьора Димитър Рачков -Калеко Алеко, и емблематичното изпълнение на Тодор Колев – „Как ще ги стигнем” трябваше да провокират учениците да правят съпоставки между текста от 1871 година и днешния ден.

Те имаха на разположение 10 минути, за да оформят презентации по теми като „Европа и ние”, „Оригиналът и ментето”, след което групите представиха сътвореното.

„Заложих на спорни личности, които са кумири за част от съвременните младежи и те се опитват да им подражават, мамейки се по лъскавата опаковка”, обясни идеята си Вързилова.

Голямата изненада дойде в края на часа. В началото преподавателката подмами учениците, че момичетата, които работят отлично, че получат като награда стаж в Европарламента, а обещанието за най-добре представилите се момчета бе билет за Световното по футбол. Това се случи чрез скайп връзка с две момчета. В началото те бяха представени като стажанти в Страсбург, а в края се оказаха ученици от 11 ж клас, обитаващи съседната класна стая. Те обаче се появяваха с превръзка на очите, така че останаха загадка през цялото време. Дори директорът на гимназията Вихра Ерамян, която присъства на открития урок със зам.-кмета по образование Стефан Стоянов, остана изненадана от неочаквания обрат.

„Постъпих точно като гръка Маргариди в „Криворазбраната цивилизация” – подмамих ги с обещание за големи награди и те се амбицираха. Едно от момчетата дори се притесни, че в един момент нямаше връзка с компютъра и не могат да го видят как работи. Идеята ми беше да им внуша, че не бива да се лъжат по примамливи обещания”, обясни целта на театралната сцена от съседния кабинет Вързилова.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.