Учителят от ЕГ “Иван Вазов” Елена Вързилова подмами учениците със стаж в Европарламента и билети за Световното по футбол

Нарочени за звезди на родния хайлайф се оказаха обект на анализ в днешния час по литература на 10-класници от ЕГ „Иван Вазов”. Работа в облака демонстрира преподавателят по български език и литература Елена Вързилова на уводен урок за “Криворазбраната цивилизация”. След като провери дали познават съдържанието на творбата чрез петминутен тест, тя светкавично получи отговорите в Google Сlassroom. Вместо да анализира сатиричната пиеса, Вързилова раздели учениците на пет групи, които получиха пет съвременни видеоклипа от мрежата и теми, които да коментират и да сравнят с текста на Добри Войников. Плеймейтката Златка Димитрова, която има проблем с имената на европейски столици, 15-годишната скандална певица Сузанита, героят на актьора Димитър Рачков -Калеко Алеко, и емблематичното изпълнение на Тодор Колев – „Как ще ги стигнем” трябваше да провокират учениците да правят съпоставки между текста от 1871 година и днешния ден.

Те имаха на разположение 10 минути, за да оформят презентации по теми като „Европа и ние”, „Оригиналът и ментето”, след което групите представиха сътвореното.

„Заложих на спорни личности, които са кумири за част от съвременните младежи и те се опитват да им подражават, мамейки се по лъскавата опаковка”, обясни идеята си Вързилова.

Голямата изненада дойде в края на часа. В началото преподавателката подмами учениците, че момичетата, които работят отлично, че получат като награда стаж в Европарламента, а обещанието за най-добре представилите се момчета бе билет за Световното по футбол. Това се случи чрез скайп връзка с две момчета. В началото те бяха представени като стажанти в Страсбург, а в края се оказаха ученици от 11 ж клас, обитаващи съседната класна стая. Те обаче се появяваха с превръзка на очите, така че останаха загадка през цялото време. Дори директорът на гимназията Вихра Ерамян, която присъства на открития урок със зам.-кмета по образование Стефан Стоянов, остана изненадана от неочаквания обрат.

„Постъпих точно като гръка Маргариди в „Криворазбраната цивилизация” – подмамих ги с обещание за големи награди и те се амбицираха. Едно от момчетата дори се притесни, че в един момент нямаше връзка с компютъра и не могат да го видят как работи. Идеята ми беше да им внуша, че не бива да се лъжат по примамливи обещания”, обясни целта на театралната сцена от съседния кабинет Вързилова.