Поредицата от четири занимания – онлайн и присъствено, обединява предметите Околен свят, Изобразително изкуство, Технологии и предприемачество

Урок в Етнографския музей донесе на учителски екип от ОУ „Яне Сандански“ награда на Национален център „Музейно училище“.

Национален център „Музейно училище” е партньорска инициатива на Национален музей на образованието и РУО – Габрово и цели да стимулира учители, които прилагат творчески подход в използването на музейни ресурси при онлайн обучението. Участие можеха да вземат педагози, разработили и реализирали съвместно с музейни специалисти урок, в който се представя съхраненото в музеи и галерии културно-историческо наследство чрез съвременни информационно-комуникационни технологии.

За наградата кандидатстват Йорданка Сиракова и Боряна Ангелова от ОУ „Яне Сандански“, които реализират поредица от четири занимания със своите ученици от 2 а клас.

„Единият от уроците проведохме онлайн, а другите три – присъствено. Нашето училище работи по проект за ко-обучение, затова разработването на уроците ставаше заедно от целия екип – класен ръководител, учител ЦДО, музеен уредник“, обяснява Сиракова, която е класен ръководител.

Провеждането на уроците на тема „Трудът на хората в родното селище преди и сега“ ставало екипно – в час присъствали тя и колежката й от целодневна организация Боряна Ангелова, както и уредникът от Етнографския музей Лора Христозова, която е съавтор на детска образователна книга. Учениците от класа били разделени на три групи и всяка от трите отговаряла и подпомагала работата на децата в групата, когато уроците били присъствени.

„Всички 23 ученици в класа имат много добра четивна техника, изградени умения за извличане на информация от текст и снимков материал. Проявяват голям интерес към математиката и изобразителното изкуство – рисуване и моделиране. Имат опит при попълване на формуляри в онлайн среда. Затова създадохме задачи за самостоятелна работа: да направят презентация с цел извличане на информация, да рисуват и моделират предмети, свързани с живота в миналото и да попълнят формуляри в онлайн среда“, разказва Ангелова. От начина, по който отговаряли на въпросите, ставало ясно дали децата са разбрали същността на понятия като професия, нужда, желание, спестяване. А във формуляра при втори модул използвали снимки от фонда на музея.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.