Момчетата от ОУ "Княз Александър" щастливи заедно след ваканцията.

Двама почетни консули на тържеството в Руската. Родители на третокласници от “Душо Хаджидеков” разделени в коя сграда да учат децата им

Момчетата от ОУ "Княз Александър" щастливи заедно след ваканцията.
Момчетата от ОУ “Княз Александър” щастливи заедно след ваканцията.

С одобрителни възгласи учениците от ЕГ “Иван Вазов” приеха днес новината, че първият час ще започва в 8, а голямото междучасие се увеличава от 20 минути на половин час. Според указания на просветното министерство и в крак с новия закон училищата, които са на едносменен режим, трябва да стартират в 8. Учебните занятия обаче във всички дни ще са по 45 минути, което значи, че при наличие на ЗИП-ове в програмата, последните часове ще продължават до 15 часа. Този детайл леко обезкуражи учениците и потуши първоначалния ентусиазъм, но на 15 септември всичко се приема с лекота.

8-класниците от ЕГ "Иван Вазов" първи влязоха в класните стаи.
8-класниците от ЕГ “Иван Вазов” първи влязоха в класните стаи.

“Когато се срещнах вчера с италианския президент Серджо Матарела в Стария град, обясних, че в България има голяма италинска общност. Не пропуснах да кажа, че в Пловдив има гимназия, където се преподава италиански и ученеците са невероятно”. Признанието на почетния консул на Италия в Пловдив Джузепе де Франческо, който визира срещата на 10 европейски президенти в града под тепетата, предизвикаха бурните аплодисменти на тържеството по откриване на новата учебна година. Почетният консул на Франция Франи Брадинска също бе сред официалните лица и приветства младите хора и учителите. Поздрав отправиха и испанските гости.

От името на директора Марияна Димитрова зам.-директорът и преподавател по литература Илко Василев пожела на новоприетите 8-класници да не губят устрема си, а на зрелостниците да покорят върха, поставен от предишния випуск 12-класници с високи резултати на матурите и годишен успех.

Постер за 58 години ЕГ "Иван Вазов" посрещна учениците на входа на училището.
Постер за 58 години ЕГ “Иван Вазов” посрещна учениците на входа на училището.

Градуса на настроението в Професионалната гимназия по сценични и екранни изкуствавдигна 8-класничката Ирина Чавушян, който изпълни популярни поп хитове. В изключително непринудена и ведра атмосфера малкият сплотен екип от учители и ученици си каза “На добър час”.

Така празнуваха в гимназията за сценични и екранни изкуства.
Така празнуваха в гимназията за сценични и екранни изкуства.

Родители на третокласници от ОУ “Душо Хаджидеков се оказаха разделени относно казуса в коя сграда да учат децата им. Припомняме, че с решение на ОбС “Душо” се сля с ОУ “Георги Бенковски”. Учениците, които досега са учили в школото в Съдийския квартал остават там, с изключение на паралелките, в които е имало по три-четири деца и те сега се присъединяват към класовете на “Душо”.

Предложиха ни да преместим целия клас в сградата на “Бенковски”, за да може да имаме занималня, но не всички се съгласиха. Дори намерихме фирма, която да превозва децата срещу 1.50 на ден и пак не стигнахме до единодушине, разказа майка на дете от 3 а клас. Оставайки в основния корпус, децата се лишават от възможност за занималня, тъй като базата не достига.

По червен килим и арка от цветя минаха пък първолаците от ОУ “Кирил и Методий” в Марково. 21 деца за първи път прекрачиха школския праг.

img_4607

Директорът на Професионалната гимназия по битова техника Гергана Георгиева поздрави учениците си с правилния избор и заяви, че пазарът има нужда точно от професии като техните.
Директорът на Професионалната гимназия по битова техника Гергана Георгиева поздрави учениците си с правилния избор и заяви, че пазарът има нужда точно от професии като техните.