Родители на ученици от пловдивски училища предлагат пуловери, суичъри и ризи втора ръка в една от най-големите платформи за продажба. Най-изгодно излизат целите комплекти

Униформата в нета излиза два пъти по-евтина, сочат офертите в една от най-големите платформи за продажба. Предприемчиви родители предлагат части от задължителното училищно облекло или пък цели комплекти на преференциални цени. Офертите за придружени със снимка и описание доколко е запазена дрехата. Те тръгват от символичните 6 лева за блуза с къс ръкав и достигат до 50 лева за всичко.

Проблемът е в това, че цените на новите униформи по никакъв начин не съответстват на качеството, коментира майка на двама ученици в 4 и 7 клас. Въпреки че децата й учат в едно училище, тя ще трябва да купува два комплекта, тъй като са момче и момиче и не могат да износват дрехите си. Това означава 300 лева само за униформи, ако родителят реши да е изряден и да купи всичко. За да намалят разходите, семействата търсят спасителни варианти, каквито се явяват дрехите втора употреба в мрежата.

Суичър за момиче от униформа на ОУ „Княз Александър I” върви само 9 лева. Цената на нов е над 40. За същата сума се предлага момичешка униформа от НУ „Климент Охридски”.

„Комплектът е неразличим от нов и включва риза, сако, вратовръзка”, е текстът към обявата за униформа от ОУ „Антим I”. Дрехите са за дете на 11 години, а крайната цена е 40 лева.

Само за 18 лева пък ученици във втори или трети клас на СУ „Патриарх Евтимий” могат да се сдобият със суичър, две блузи с къс ръкав и фишу. Ако решат да купуват по отделно, цената на ситчъра е 8 лева, тениските са по 6, а 4 е фишуто.

В повечето от обявите се посочва, че дрехите са запазени. Тези, които са избрали да купят на децата си нова униформа, трябва да се бръкнат между 100 и 200 лв. Ризите са по 21 лева, суичърите са между 40 и 50, пуловерите без ръкав – 28-30.  Блуза с дълъг ръкав, тип Лакоста, вървят 20 лева, а с къс – 18.