Целта е да се изградят инкубатори за иновации, става ясно от приетото днес правителствено постановление

Държавните висши училища ще могат да създават търговски дружества по реда на Търговския закон, както и да участват в капитала им. Целта е да се изградят инкубатори за иновации и бизнес с участието на висшите училища. Това прие правителството със свое постановление днес, съобщиха от пресслужбата му.

Предметът на дейност на тези дружества може да бъде изследване, реализация и развитие на научни разработки, внедряване и продажба на научни продукти, както и регистрация на патенти и търговски марки на национално и международно ниво. Дружествата ще могат да бъдат и посредници при трансфера на технологии между технологични центрове и технологични паркове. Решенията за създаването им или за участието на висшите училища в капитала на такива ще се вземат от Академическите съвети на университетите.

Предвижда се висшите училища да имат възможност да създават и да участват в капитала само на дружества с ограничена отговорност и акционерни дружества с изрично определен в постановлението предмет на дейност, който трябва да е свързан с резултатите от дейността по професионалните направления и специалностите от регулираните професии, за които висшето училище е получило акредитация.

Възможността за сдружаване на висшите училища с фирми ще бъде мотивация за авторите на патенти, както и за включване на водещи стопански и икономически субекти, предлагащи финансови и други ресурси за ускоряване на процеса на експлоатация и комерсиализация на научните продукти.

В постановлението и се ограничават възможностите за разходване на постъпилите средства от отчисленията от печалбата на търговските дружества като строго определя случаите за това.

Продажбите на научни изследвания ще повиши и ефективността от средствата, които ще инвестират в наука, ще се увеличи и делът на нематериалните активи на икономиката, каквито са патентите.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.