Децата ще учат с две седмици повече през юни, каза министърът на образованието Красимир Вълчев. Залагат още 15 млн. за подкрепа на училищните бюджети в битката с коронавируса

Обмисляме учебната година за учениците от 1 до 6 клас да бъде увеличена с две седмици. Това каза на брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев. Децата ще бъдат заети с учебна дейност 10 дни повече през юни. Училищата сами трябва да решат дали сега, по време на онлайн обучението до Коледа, постановено от Националния щаб, да водят извънкласни и занимания по интереси, а да отложат ученето за лятото. Министърът уточни, че учебният план не се променя.

„Не е добре през следващите седмици децата да нямат никакви занимания. Желателно е да бъдат ангажирани в проектни дейности или занимания по интереси в електронна среда. Както се случи по Великден. А учебните седмици да бъдат отложени за юни“, каза Вълчев.

Той за пореден път изрази тревога по отношение на учениците от уязвими групи, чиито семейства нямат никакво отношение към училището и са с ниска степен на образование, така че няма как да подкрепят децата си.

„Загубите тук са 100-процентови и ни е нужно компенсаторно образование. Сега наваксваме пропуските от миналата учебна година, а в същото време отново сме в същата ситуация и трябва да търсим варианти за компенсация. Надеждата ни е, че пълното преустановяване на учебния процес ще е до Коледа, а след това училищата ще могат да редуват присъствено и обучение в електронна среда“, поясни министърът.

Той заяви, че се залагат още 15 млн. лева за подкрепа на училищните бюджети в битката с коронавируса. Учебните заведения ще получат допълнителни средства за дезинфектантни и UV лампи за пречистване на въздуха, както и за закупуване на устройства за онлайн обучението – таблети и лаптопи.

Що се отнася до отпуснатите преди месец средства за техника, министър Вълчев не скри, че има проблем с поръчките и доставките, тъй като кризата е в глобален мащаб. Дилемата е дали да се запазят условията за закупуване само на ученически тип лаптопи, които са устойчиви и могат да се използват по-дълго време, или да се позволи снабдяването и с таблети, за да се гарантира учебният процес за учениците, които не разполагат с техника.

На въпрос обмисля ли се удължаване на учебната година са 7-12 клас, министърът заяви: „Не ни се иска да навлизаме в месец юли“.