Децата могат да подкрепят номинираните за националната награда книги до 22 септември

Гласуването за националната награда „Бисерче вълшебно” се удължава до 22 септември, обявиха организаторите на инициативата, чиято цел е насърчаването на четенето и физическата среща на децата с книгите в училищата и библиотеките. Деца от 5 до 16 години ще могат да подкрепят заглавията, номинирани за отличието.

Списъкът с номинациите е наличен в уебсайта на наградата – www.biserche.com, а желаещите да гласуват могат да избират между 134 книги, издадени през 2019 година.

Организатор на наградата е фондация „Детски книги“, а осмото издание се провежда под патронажа на Красимир Вълчев – министър на образованието. Награда „Бисерче вълшебно“ не е просто конкурс за избор на книги, а поставя фокус върху развитието на функционалната грамотност и интересите на самите деца.

„В настоящата ситуация, в която училищата и библиотеките не работят, а децата нямат достъп до номинираните книги, логичното решение е удължаването на срока за гласуване“, казва Валентина Стоева, председател на фондация „Детски книги“.

Организаторите виждат в промяната отлична възможност за провеждане на лятно читателско приключение „Бисерче вълшебно“. Освен онлайн срещи с писатели, илюстратори и преводачи, те подготвят разнообразни събития, които да подпомогнат децата да открият магията на четенето. Идеите и предизвикателствата към тях ще бъдат публикувани след 1 юни в сайта на наградата и ще се проведат с подкрепата на библиотеките в страната през лятната ваканция.

„Книгите предлагат отлични възможности не само за развитие на уменията за самостоятелно четене, но и учене чрез игра. Лятното приключение „Бисерче вълшебно“ ще ги провокира да играят, докато четат и да си задават въпроси за света около тях“, споделя Лора Филипова, изпълнителен директор на фондацията.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.