Кметът Иван Тотев разпореди със заповед неучебни да бъдат 3 и 4 януари, училищата отварят на 7 януари

Пловдивските ученици ще почиват чак до Ивановден. Със своя заповед кметът на града инж. Иван Тотев разпореди удължаване на зимната ваканция във всички училищата на територията на общината. Неучебни за пловдивските ученици ще бъдат 3 и 4 януари (четвъртък и петък) 2019 г. Първият учебен ден е на 7 януари – понеделник.

Причината е подготовката за откриващото събитие на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата, което ще се проведе на 12. януари.

В момента на булевард „Цар Борис III Обединител“ са в ход строително-монтажните дейности по изграждане на сцената. Очакват се над 30 тира, които да доставят елементите на сцената и цялата техника, необходима за обезпечаване на събитието. Тя тежи 200 тона, заедно с участниците. 360-градусови екрани ще бъдат разположени на сцената и допълнени от мултимедийни елементи по подиумите. Пространството на двата булеварда – „Цар Борис III Обединител“ и „Мария Луиза“ ще се превърне в място за празненството, където се очакват над 60 хиляди души.

Спектакълът ще съчетава традиционни  български изпълнения и модерни съвременни технологии. Теодосий Спасов ще сложи началото на шоуто със своите оригинални композиции за кавал. Музикантът пише ново произведение специално за откриването на Пловдив- Европейска столица на културата 2019.  В спектакъла „Ние сме всички цветове“ участват над 200 кукери от целия регион, които ще поставят началото на годината и ще изгонят злото. 22-ма млади актьори от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив вече репетират за своята роля на сцената на спектакъла. Техните връстници, които учат сценичен грим, ще отговарят за визиите на всички участници в шоуто.

В тази връзка  е създадена и временна организация на движението в Пловдив. Очаква се това да затрудни придвижването на учениците, затова са отпуснати още два почивни дни.