Освободеният преди две години преподавател по история от ОУ „Пенчо Славейков“ Пенчо Стоянов недоволства пред РУО и чака решение на ВКС

Тениска с лика на директор и надпис: „Делинова, върни парите“ протестира днес пред Регионалното управление на образованието бившят учител по история от ОУ „Пенчо Славейков“ – Пенчо Стоянов. Той води дела срещу директора на училището Екатерина Делинова за неправомерно уволнение.  Да го подкрепят в искането му тя да бъде освободена от поста с мотива ,че харчи пари на данъкоплатеца, бяха дошли петима негови съмишленици, които обаче не са от системата на образованието. Те също носеха фланелки и скандираха: „Уволнение!“.

Докато е преподавател в училището, Стоянов е бил лидер на „Подкрепа“. Синдикатът е започнал да води делата му за неправомерно уволнение, но впоследствие той сам поема защитата си. Затова от регионалната структура на синдиката днес се разграничиха от протеста. С което си навлякоха гнева на протестиращите, гоито ги нарекоха „страхливци“.

„Спечелил съм всички дела от 2016 година до днес и трябва да се върна на работа следващата седмица. Решение на ВКС има, часа се писмото, което постановява в 14-дневен срок да бъда възстановен“ , обясни Стоянов, който има 12-годишен стаж като преподавател в училището.

Мотивът за освобождаването му е промяна в изискванията за заемане на длъжността – вместо бакалавър, вече се изисквала степен магистър.

„Протестът е пред Регионалното управление, защото вече 2 години то отказва да изпълни задълженията си на пряк работодател и да уволни Екатерина Делинова за извършване на поредица незаконни действия , които действия струват на всички данъкоплатци над 20 000 лева“, заяви Пенчо Стоянов.

Началникът на РУО Иванка Киркова коментира, че според Кодекса на труда  при спор между работодател и служител органът, който трябва да се произнесе е съдът. Самата тя заяви, че не е получила решението на ВКС и добави, че няколко пъти е влизала в ролята на медиатор по казуса. Няколко пъти от РУО са извършвали проверки в училището.

Директорът Екатерина Делинова заяви, че към момента се въздържа от коментар, но поясни, че институциите, извършили проверка – Икономическа полиция, РУО и Община Пловдив, не са констатирали нарушения. И че в качеството си на работодател има право да променя изискването към длъжността за повишаване на квалификацията на педагогическите кадри.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.