Освободеният преди две години преподавател по история от ОУ „Пенчо Славейков“ Пенчо Стоянов недоволства пред РУО и чака решение на ВКС

Тениска с лика на директор и надпис: „Делинова, върни парите“ протестира днес пред Регионалното управление на образованието бившят учител по история от ОУ „Пенчо Славейков“ – Пенчо Стоянов. Той води дела срещу директора на училището Екатерина Делинова за неправомерно уволнение.  Да го подкрепят в искането му тя да бъде освободена от поста с мотива ,че харчи пари на данъкоплатеца, бяха дошли петима негови съмишленици, които обаче не са от системата на образованието. Те също носеха фланелки и скандираха: „Уволнение!“.

Докато е преподавател в училището, Стоянов е бил лидер на „Подкрепа“. Синдикатът е започнал да води делата му за неправомерно уволнение, но впоследствие той сам поема защитата си. Затова от регионалната структура на синдиката днес се разграничиха от протеста. С което си навлякоха гнева на протестиращите, гоито ги нарекоха „страхливци“.

„Спечелил съм всички дела от 2016 година до днес и трябва да се върна на работа следващата седмица. Решение на ВКС има, часа се писмото, което постановява в 14-дневен срок да бъда възстановен“ , обясни Стоянов, който има 12-годишен стаж като преподавател в училището.

Мотивът за освобождаването му е промяна в изискванията за заемане на длъжността – вместо бакалавър, вече се изисквала степен магистър.

„Протестът е пред Регионалното управление, защото вече 2 години то отказва да изпълни задълженията си на пряк работодател и да уволни Екатерина Делинова за извършване на поредица незаконни действия , които действия струват на всички данъкоплатци над 20 000 лева“, заяви Пенчо Стоянов.

Началникът на РУО Иванка Киркова коментира, че според Кодекса на труда  при спор между работодател и служител органът, който трябва да се произнесе е съдът. Самата тя заяви, че не е получила решението на ВКС и добави, че няколко пъти е влизала в ролята на медиатор по казуса. Няколко пъти от РУО са извършвали проверки в училището.

Директорът Екатерина Делинова заяви, че към момента се въздържа от коментар, но поясни, че институциите, извършили проверка – Икономическа полиция, РУО и Община Пловдив, не са констатирали нарушения. И че в качеството си на работодател има право да променя изискването към длъжността за повишаване на квалификацията на педагогическите кадри.