Минималният и максималният размер на стипендиите за студентите се актуализират съответно от 70 на 85 лева и от 150 на 180 лева. Това предвижда проект на Постановление на Министерския съвет за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации.

Минималният и максималният размер не е променян повече от 5 години при непрекъснато увеличаващи се разходи за издръжката на обучението на един студент, се посочва в доклада с мотиви към проекта, внесен от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. По-голямата част от стипендиите се предоставят според показания от студентите успех.

Ръстът е следствие от направени анализи и проведени разговори с Националното представителство на студентските съвети. Средният размер на стипендиите за българските студенти през последните две учебни години е около 107 лева на месец. Със Закона за държавния бюджет за 2021 г. увеличението на субсидията на държавните висши училища за стипендии е с 6 млн. лева, което ще им даде възможност да повишат размера на стипендиите по успех или доход с 20%, каквото е и предлаганото увеличение на минималния и максималния им размер.

С промените се ограничава правото за получаване на стипендия от докторанти и специализанти при преместване от една докторска програма или специализация в друга или от едно висше училище в друго, ако така се удължава срокът на докторантурата или специализацията. Запазва се досегашният размер на месечните стипендии за чуждестранните студенти, приети за обучение във висши училища и научни организации у нас по междуправителствени спогодби за образователен, научен и културен обмен.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.