Над 88 % са приетите по първо желание в детските градини за новата учебна година

 

 

 

 

Броят на децата в група да бъде завишен до 30. Такова искане е отправила Община Пловдив към Регионалното управление на образованието, заради недостига на места в някои райони на града. „Надявам се до седмица да имаме отговор и той да е положителен“, каза за „Уча в Пловдив“ зам.-кметът по образование Стефан Стоянов. Резултатите от първото за учебната 2018/2019 година класиране за прием в детските ясли и градини бяха публикувани днес.

Анализите посочват, че за част от районите местата не стигат и директорите ще обявят допълнително над над норматива. Става дума основно за „Централен“, „Северен“ и „Южен“. Заедно с незаетите от първо класиране места, общият брой на очакваните за второ свободни ще е над 700. Данните показват увеличаване на броя на адресно регистрираните на територията на града деца, което изисква обявяване на всички възможни резерви.

За 2029 свободни места са взели участие 2454 деца, родени през 2015 година. Те ще посещават детските градини от 15 септември в първа възрастова група. Данните посочват, че 1822 вече са в списъците в едно от заявените от родителите до пет желания, като над 88% от тях са класирани по първо. В срок до 30 май трябва да бъдат представени необходимите документи в детските градини, в които децата класирани. Не се изисква удостоверяване на настоящ адрес и липса на задължения на родителите, тъй като проверката е автоматична.

Ако по някаква причина класираните се откажат от записване, те ще могат да кандидатстват в следващото с подаване на ново заявление. Вече подадените заявления на децата, които все още не са класирани, ще се прехвърлят автоматично към следващия етап, който е на 12 юни. Препоръката към  родителите е да се съобразят с обявените в срок до 4 юни свободни места, за да подадат молби за съответните градини.

Родителите могат да подават заявления и в районите, различни от местоживеенето им, ако има удобни за тях детски заведения със свободни места.

Увеличават се кандидатстващите за яслените групи деца. В класирането са взели участие 871 малчугани. Обявените свободни бройки са били само 51, но тенденцията е да се увеличават с напускането на 3-годишните, които ще постъпят в детските градини. За другите възрастови групи има достатъчно места за всички.

3 КОМЕНТАРА

 1. Да строят градини, да отварят групи , да назначават учители, ……….Не да тъпчат децата като говеда, пък после ………защо викали учителите, защо нагрубявали. Пък и родителите мноооооого да не са чувствителни на тема ……какво казала учителката……”Каквото повикало ……такова се обадило”

 2. Жалко,много жалко за община Пловдив! Жалко и за РУО ,ако позволи това !!!
  Във времената,в които живеем и има стандарти за отглеждане на “щастливи кокошки” и други животни ,като квадратура на обитаване,начин на хранене, от хора на отговорни длъжности деклариращи загрижеността за образованието и възпитанието на ДЕЦАТА НИ да има искане за това е меко казано ПРЕСТЪПЛЕНИЕ спрямо същите тези деца.То е и опасно,защото в групите,в които се събитат тези деца няма нужните условия- квадратура и обем,което значи пространство и въздух.А това не противоречи ли на правата на децата да растат в нормална среда?
  Жалко е и друго,че живеещи в България в град като нашия искат това,а в София,където са валидни съшите закони и норми ,зам. кмет съобщава,че намаляват броя на децата в групите,Защо ли?Може би все пак някой е проумял,че съвместното общуване и отглеждане на толкова деца от един учител на смяна е невъзможно,а да не говорим за качество на образование и възпитание в такива групи.Но…София отново не е България…
  ДОКОГА управляващите образованието в града ще афишират едно,а ще правят съвсем друго? А от това ще страдат децата и учителите им!
  ДОКОГА родителите ще се интересуват само от това дали детето е прието в детска градина ,но и не при какви условия ще се отглежда там!
  Прекрасна новина преди 24 май! Все повече “МОТИВИРАЩА” учителите.Сега вече със сигурност и при 2000 лева заплата няма да се намерят учители да работят при тези условия.

Коментарите са затворени.