Предвижда се увеличение на приема за украински студенти, както и на бесарабски българи във висшите ни училища. Това каза днес в Пловдив акад. Николай Денков, министър на образованието и науката. Той уточни, че се обсъжда квотата да е достатъчно голяма и да е за 1000 човека в университетите. Известно е, че у нас действа режим за облекчен прием на българи с етнически произход от 7 държави, включително Украйна.

„До края на миналата седмица имахме 11 300 деца и младежи до 18 години, влезли на територията на страната. Повечето от тях не са решили какво ще правят – дали искат да останат в България или да заминат в чужбина. Затова е важно да изчакаме как ще се развие процесът на подаване на документи. Почти всички са с нагласа, че ако могат, биха се върнали в своята държава, но никой не знае докога ще продължи войната. Ако се проточи по-дълго, ще има хора, които ще търсят реализация в България и ще подадат молба за статут. В момента се водят неделни занимания по български език в няколко училища в София и Варна. В нашата образователна система бихме могли да включим около 20 000 деца и младежи без особена промяна в организацията. Ако се стигне до по-голям брой обаче, ще бъде необходимо да се създаде допълнителна организация. Подготвяме се за вариант до 100 000“, каза министърът.

По данни на Регионалното управление на образованието в Пловдив подадените заявления за училище са само 3, но децата все още не са влезли в клас.

Зам.-кметът по образование в община Пловдив Стефан Стоянов уточни, че се подготвят бивши детски градини, която в момента не се изполват, за да бъдат предоставени на майки с малки деца от Украйна, които искат сами да се грижат за тях. Що се отнася до приема в общинските детски заведения и недостига на места, Стоянов увери, че децата на бежанците ще бъдат записвани над приема, т.е. няма да бъдат ощетени пловдивските семейства.