Европейският парламент продължава образователната си инициатива – Програма за училища посланици на ЕП и през новата учебна година. Тя е насочена към ученици и средни и професионални училища и цели да подобри осведомеността сред учащите за Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация, както и за ЕП като институция.

През настоящото пето издание общо 10 нови училища от цялата страна ще бъдат допуснати до участиe. Кампанията за кандидатстване започна на 11 октомври и ще продължи до 23 октомври. Одобрените учебни заведения ще могат да се присъединят към досегашната мрежа от 83 активни училища посланици. Предвижда се от тази година да се въведе 3-годишен цикъл на участие в Програмата, както и улеснени контакти с други училища посланици от цяла Европа чрез платформата за еТуининг с цел стимулиране на съвместни инициативи.

Програмата се ръководи от най-малко един преподавател за всяка участваща гимназия. В края на годината тези, които отговарят на изискванията и са осъществили задължителните дейности, ще бъдат сертифицирани като училища посланици и ще получат специален плакет. Учениците, ангажирани в програмата, трябва да информират връстниците си относно основните послания на ЕП, да организират честване на Деня на Европа, да провеждат европейски базари, изложби и игри, да инициират гостувания и дебати с членове на Европарламента. От старши посланиците се очаква да презентират различни политики на ЕС, свързани с правата на човека, околната среда, селското стопанство. По програмата са осигурени всички необходими материали за отделните събития.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.