МОН обявява конкурс за графичен знак, учители и ученици подават предложения до 2 ноември

22053200_1720611074624032_1805509209_n

Министерството на образованието и науката обявява конкурс за лого, което да се превърне в графичен знак, отразяващ четирите вида иновации, с които училищата ще подобрят качеството на образование. Това са въвеждането на иновативни елементи на организация или съдържанието на обучението, организирането на управлението, усъвършенстване на  образователната среда, използването на нови методи на преподаване и разработването по нов начин на учебно съдържание, програми и планове.

В конкурса могат да участват ученици и учители с опит в графичния дизайн и визуалната комуникация. Всеки кандидат може да представи един проект на лого. Предложенията се изпращат в jpeg формат. Изисквания към проекта са да е авторски, оригинален, да не копира съществуващи лога и да е разпознаваем за целта на инициативата. Логото трябва също да е съобразено с институцията, която представлява – МОН и българските училища. Третото изискване е знакът да е приложим за всички видове училища в страната, които са определени за иновативни. Знакът трябва и да създава усещане за общност на иновативните училища.

Срокът за подаване на предложения е до 2 ноември 2017 г.

9 пловдивски училища получиха статут на иновативни – ОУ „Алеко Константинов“, ОУ „Райна Княгиня“, ОУ „Яне Сандански“, ОУ „Елин Пелин“, СУ „Патриарх Евтимий“, ОУ „Пенчо Славейков“ в Столипиново, Матаматическата гимназия и две частни – „Дружба“ и „Стоян Сариев“. Пет от одобрените са сред пилотните по проекта „Иновативни училища“ на Община Пловдив и „Световен образователен форум България“.

Пет са одобрените училища от областта – СУ „Христо Проданов-Карлово, ОУ „Кирил и Методий“ –село Труд, СУ „Асен Златаров“-Първомай, ОУ „Христо Смирненски“ –Раковски и ОУ „Христо Ботев“ – Стамболийски.