Средните училища в чужбина – най-предпочитани за втори гимназиален етап. Виена и Барселона – новите дестинации на пролетното изложение „Световно образование“

Интересът към езиковите ваканции в чужбина се завръща за първи път след пандемията, съобщават от консултантска агенция „Интеграл“. Записванията за лято 2023 г. към средата на март показват по-голям интерес в сравнение с последния нормален сезон 2018/2019.

Най-актуалните оферти за предстоящото лято ще бъдат представени по време на изложението „Световно образование“, което ще се проведе на 26 март в Пловдив, а посетителите ще имат право на 5 % отстъпка от избрани предложения.

Тенденции за сезон 2023 г.

Продължава да спада възрастта за първо пътуване на езиков курс в чужбина. Записванията за лято 2023 към момента показват, че 65% от курсистите са на възраст от 8 – 15 г. Подходящо за тези случаи е пътуването в група, при което се ползва 5% отстъпка. Сред най-търсените дестинации са Лондон и околностите, Кеймбридж, както и езикови курсове, които се провеждат на базата на пансионни училища. Най-предпочитани са предложенията на Academic summer, Bede’s Summer School, Kings Education с база в Downside School, което е в класическия стил на “Хари Потър” и е едно от най-старите и престижни частни училища в страната.

Нараства интересът към втори и трети западен език, което в съчетание с все по-ниската възраст за начало на изучаване на втори западен език, е част от търсения по-широк избор и нови възможности за образователни дестинации. След английския на второ място по предпочитания е немският, следвани от испански, френски и италиански.

Предпочитани дестинации

Великобритания отново е фаворит при избора на дестинация за езикова ваканция, но Германия вече изпреварва Швейцария и заема второто място в класацията, следвана от Испания. Предложения има и за държави като Франция, Италия, Гърция, Белгия, Ирландия.

Продължават да бъдат популярни езикови центрове с богата извънкласна програма и екскурзии. Голям е изборът на активности за свободното време, най-популярни сред тях са езда, приложни изкуства, водни спортове, пилотиране, готварство. Някои от езиковите ваканции в Германия включват и посещение на най-големия увеселителен парк в страната.

Сред дългогодишните партньори на Световно образование са Kaplan Language Group с бази в Лион и Паси, Франция, Фрайбург и Лантал в Германия, както и Earslcliffe с уникалната по рода си mini MBA програма за ученици на възраст 15 – 17 г. Тя има за цел да насърчи бъдещите кандидат-студенти, избрали да се реализират в областта на бизнеса и икономиката, като в допълнение към преживяването има тематично посещение в Лондон на Bank of England Museum.

Все повече организации се насочват към предлагането на по-специализирани програми, които дават възможност на курсистите да придобиват практически умения в сферата на програмирането, социални медии, психологията, медицината и да ги подготвят за успешно кандидатстване в университет. Голяма част от тези програми използват базата на топ университети като Kings College London или Sussex.

На изложението ще бъдат представени възможности и за курсове за подготовка за

прием във водещите университет във Великобритания. В рамките на изложението учениците и техните родители ще имат възможността да се срещнат на живо с представители на езикови центрове, предлагащи такава подготовка като Bucksmore, Academic Summer, Bede’s Summer School.

Средни училища в чужбина

Сериозен ръст от 35% на кандидатите и избралите да продължат средното си образование в чужбина отчитат за изминалата 2022 г. консултантите от „Интеграл“. Една трета от тях заминават със стипендия покриваща до 50% от таксата обучение. Като тенденция най-масовата възраст за отпътуване на деца за средно образование в чужбина е 15-16 год. (над 60%). Целта на заминаващите е да завършат гимназиалното си образование в чужбина и да получат западна диплома, подходяща за прием в добър университет.

Все повече родители са подготвени да изпратят децата си в чужбина и след 7. клас, за да могат те да се интегрират в интернационалната среда както в академичен, така и в личностен план. През последните 2-3 години се забелязва спад на възрастовата граница и все повече семейства обмислят да изпратят децата си в средно училище в чужбина на 13-14 години.

Последните три години родителите засилват своя интерес към международните пансионни училища в Европа, особено в Швейцария, Италия и Испания. Тази година се е повишил интересът към обучение на английски език в Австрия, и по-точно Виена като близка дестинация.

Един от участниците на изложението тази година е Cardiff Sixth Form College, който пет поредни година е отличен като номер 1 във Великобритания сред училищата, предлагащи програмата A-Levels. Нови участници в пролетното издание на „Световно образование“ т.г. са Danube International School – Vienna, и Hamelin International School – Barcelona. И двете училища предлагат IB програмата от най-ранна възраст, както за основното училище, така и за гимназията.