Ученици от първомойското СУ „Асен Златаров” създадоха платформа „Моята България”, печелят мисии по метода на шестте мислещи шапки на Едуард де Боно

„Търсачи на силни усещания”. Това е мотото на поредното предизвикателство, отправено към учениците от първомайското СУ „Проф. Асен Златаров”, за да не се чувстват социално изолирани по време на онлайн обучението, наложено заради мерките за ограничаване разпространението на коронавируса. Задачата към тях, когато приключат с учебните часове, домашните и подготовката на проектите, е да издирят интересна рецепта и да я приготвят сами, изненадвайки семейството си. Учителите не очаквали такова масово участие от страна на малките кулинари, които всеки ден изпращали снимки с приготвените от тях вкусотии. Петя Тенева се включила с диетичен кекс от пълнозърнесто брашно, тъй като не бивало да се прекалява със сладкишите в момент, в който сме принудени да стоим у дома. По повод предстоящите великденски празници Цвети участва с курабии във формата на зайчета, цветя, слънца и пеперуди, първокласничката Ива – с маскарпоне с ягоди, а Петър Геновски смаял всички със своята орехова торта. Георги Хаджистойков от втори клас толкова се вживял в ролята на шеф готвач, че помолил родителите си да запалят камината, за да може да пъхне в жарта скарата с овкусени предварително с лимон и подправки пъстърви. Макарони на фурна, крем-карамел, мъфини, сандвичи и даже домашно приготвен захарен памук са част от изкушенията, с които децата спечелили овации за отлично изпълнение на мисията.

“Спортувай с мен” и „Танцувай с мен” са другите две предизвикателства за свободното време, при които учениците трябва да изпратят клипчета, за да покажат как се раздвижват у дома. Първокласникът Йоан тренира на лоста в двора пред къщи, второкласникът Емо е превърнал хола в дансинг и докато сестра му се вихри край него с микрофона, той влиза в ролята на танцьор. Таня и Адриана залагат на народните танци в двора и пред телевизора в кухнята. Третокласникът Никола Чобанов скача на въже и вдига гирчки на тревата пред къщи.

Свободното си време шестокласникът Иван Бадалов пък уплътнил, създавайки полезно видео за всички, които ползват G Suit. По идея на преподавателя по технологии и предприемачество, останалите шестокласници измайсторили предпазни маски за многократна употреба, които ще бъдат дарени на нуждаещи се.

Педагогическият съветник Павлина Георгиева пък отправила предизвикателство към гимназистите, които с нейна помощ създали платформата „Моята България”. Тя е предназначена за децата от начален етап и прогимназията, като задачата към тях е да изгледат качените видеа, свързани с българската природа, и да отговорят на поставените въпроси, прилагайки метода „Шест мислещи шапки“ на Едуард де Боно. Психологическият подход се използва за разрешаване на различни групови или индивидуални проблеми чрез дискутиране, включвайки шест различно оцветени шапки. Мисията продължава със задачата към участниците в приключението да представят снимков материал или видеа от красиви места в България, които са посещавали, като направят кратко описание, а след това да ги споделят в класната стая в облака.

Училището вече има и свой канал в YouTube, също направен от ученици.