Зрелостнички от двете гимназии станаха лауреати на националния кръг, влизат без изпит в Софийския университет

Светослава Кумчева

Пловдивската Търговска гимназия и Професионалната гимназия по хранене и туризъм са абсолютни фаворити от тазгодишната Национална олимпиада по гражданско образование. Зрелостничките Светослава Кумчева от Търговската, Генка Алексова и Андреана Донева от ТОХ-а са новите лауреати, а званието означава оценка „отличен” 6.00 на кандидатстудентския изпит за Софийски университет. Те могат да изберат да учат философия, културология или социология. Генка и Светослава станаха първи, а Андреана заслужи медал и второ място в изключителна конкуренция между ученици от най-елитните училища в страната.

„Олимпиадата винаги е тежко изпитание. Момичета, заслужихте победата си с много смелост и отговорност. Всеки учител би се радвал да работи с вас. Невероятни сте! Благодаря ви, че продължихме училищната традиция–лауреатски звания от Националната олимпиада”, написа в страницата си в социалната мрежа преподавателят от гимназията по туризъм Елисавета Георгиева.

В трета възрастова група – ХІ – ХІІ клас, първото и третото място отново са за ученици от Търговската – Айля  Адем Коджаюмер – Х клас и Лейла Гази Ал Саллах – ІХ клас. Техен преподавател е Величка Калайджийска.

Състезателите подготвят предварително проекти на гражданска тематика и защитават казус пред комисията. Тази година учениците можели да избират измежду три. Те трябвало да защитят позиция, ако военната служба стане задължителна, това ще наруши ли свободния избор на младия човек. Две деца спорят дали бежанският лагер в тяхното градче е заплаха за националната сигурност или е място, което приютява изпаднали в беда. Нито едно от децата не е посещавало лагера, а се информира единствено чрез новините от телевизионния екран, така че състезателите следвало да отчетат този факт, когато аргументират своето становище. Третият казус бил свързан с културната програма в рамките на Българското европредседателство – кмет от националистическа партия забранява в концерт пред чуждите делегати да участва състав с изпълнители от малцинствата. В знак на солидарност другите състави отказват да се включат в събитието в градчето, кметът също не отстъпва от позицията си. Изискването към учениците е да обосноват избора си, като защитят една от двете страни.

С интересни проекти в I и II възрастова група на олимпиадата са се включили третокласничката Ана-Мария Кушлева от ОУ „Яне Сандански“ и шестокласничката Рада Фратева от ОУ „Алеко Константинов“.