Комплектът за 8 клас се предлага срещу 99 лева в сайт за безплатни обяви, „недокосван” учебник по руски върви 12 лева

Онлайн търговията на учебници е на път да стопи оборотите на борсите за употребявани помагала. Находчиви тийнейджъри оферират втора ръка учебници, атласи, тестове и помагала в сайтове за безплатни обяви, организират и размяна във Фейсбук. С новата тактика младежите си спестяват обиколката по щандовете. Освен това в нета се постигат най-ниските цени, защото се заобикаля печалбата на търговците.

Обикновено борсите изкупуват помагалата втора ръка почти без пари, но надуват цените при повторната продажба. В мрежата надценки няма, обясняват изкушените от електронното пазаруване. В OLX могат да се намерят десетки оферти за учебници за гимназисти и помагала за подготовка за национално външно оценяване и матура.

Комплектът за 8 клас по новата програма се предлага само за 99 лева. Продавачът от село Крумово уточнява, че миналата година е броил за него 140 и че сега е в отлично състояние. Друга от офертите дава възможност да се купят комплектите за 8 и 9 клас за общата сума от 166 лева.

Масово в обявите учениците продават на бройка, като цените варират между 6 и 12 лева. Очаквано, най-скъпи са учебниците по чужди езици, чиято корична цена също е по-висока в сравнение с останалите общообразователни предмети. Учебниците за профилирана езикова подготовка вървят между 13 и 15 лева, а тетрадките – 7-10. „Чисто нов, недокосван” учебник по руски за 12 лева”, гласи обява от „Кючук Париж”.

За амбицираните да се готвят още от септември за националното външно оценяване в 7 клас и за матурата в 12 клас има помагала с листове за отговори, критерии и точкуване само на цена от 5 лева. Тестовете по биология за кандидат-медиците обаче вървят по 25.

Иначе учебниците по математика, български, биология, география и история масово се търгуват по 5-8 лева. Христоматии могат да се намерят и за 4-5.

Обявите са толкова разнообразни, че даже учениците от професионалните гимназии могат да се снабдят с учебници по специални предмети, като например „Макроикономика” или „Обща теория на счетоводната отчетност”.

„Учебниците нямат драсканици, не са скъсани и не е писано върху тях. Състоянието им е отлично – били са в подвързии и са пазени. Ако поръчате над 50 лв, доставката е безплатна”, гласи обява от район „Северен”. Друг предприемчив продавач оферира един учебник за 6 лева, но при два поръчани цената веднага пада на 10.

Припомняме, че тази година четвъртокласниците и десетокласниците ще учат по нови учебници, което автоматично изключва офертите за употребявани помагала за тях.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.