hikmet-cetinkaya-dan-resmin-nuanslari-4392004_o

Картина на толерантността ще нарисува на живо популярният турски художник Хикмет Четинкая по повод 1 юни. Гостуването му в Пловдив съвпада с Деня на детето, затова навръх празника, заедно със своята колежка Шукран Истанболлу, ще творят заедно с  всички желаещи деца в читалище „Мустафа Кемал Ататюрк“. Пърформансът ще се проведе от 14 до 16 часа на ул.“ Д-р Г.Вълкович” 3. А вечерта на 2 юни, на откриването на изложбата си в галерия “Аспект”, в продължение на един час майсторът на маковете ще демонстрира пред публика своята живописна техника.

 

За 1 юни организаторите от българо-турския литературен клуб канят всички желаещи да се включат в общата картина. Ученичката на Четинкая – Шукран, ще нарисува лицата на малките участници в уъркшопа.

Червените макове на Четинкая отдавна са се превърнали в негова визитна картичка и паспорт при безкрайните му пътувания по света, чрез които той не само популяризира своето изкуство, но и отдава заслужена почит на ветераните от войните, чийто символ в много държави е именно макът. Тази символика е особено актуална днес, през 2015 година, когато се отбелязват 100 години от Битката при Галиполи, където цъфтят най-червените макове, напоени с кръвта на стотици хиляди загинали войници. В Австралия, Канада и Нова Зеландия, откъдето са най-много от жертвите,изложби на Хикмет Четинкая са част от честванията. Но въпреки натоварения си график, художникът отдели време да представи най-новите се платна в седма самостоятелна изложба под тепетата, а също така да изненада почитателите си с поредния си пърформанс.